Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POKRENUTA ISTRAGA

Novi incident s dronom u Mađarskoj: Gripeni poslani u provjeru, ali letjelicu nisu pronašli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarske vlasti pokrenut će istragu o bespilotnoj letjelici koja je letjela iznad njihova teritorija te na kraju pala u Zagrebu. Mađarska protuzračna obrana detektirala je i pratila letjelicu koja je prošla njezin zračni prostor u četvrtak navečer prije nego što se srušila u Zagrebu, priopćilo je u petak mađarsko ministarstvo obrane i dodalo da objekt identificiran kao dron TU-141 koji je nedavno korišten kao meta za obuku.

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó rekao je da će Mađarska pokrenuti istragu o dronu koji se srušio u Zagrebu. Szijjártó je na svojem Facebook profilu objavio da je o slučaju razgovarao s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraga u tijeku Bespilotna letjelica srušila se u Kosovskoj Mitrovici, KFOR potvrdio da je to njihov dron: "Zbog kvara sletjela u vrt obiteljske kuće" Ivica Mandić - 2 ZA DNEVNIK NOVE TV Vojni analitičar o dronu i oprečnim informacijama: "Još nije vještačena cijela letjelica. Moguće je i da bomba jednostavno ne eksplodira"

"Tijekom istrage ćemo blisko surađivati s hrvatskim vlastima i drugim članicama NATO saveza", rekao je mađarski ministar.

Služba protuzračne obrane mađarskih oružanih snaga detektirala je u četvrtak navečer leteći objekt na svojim radarima, navodi se u priopćenju mađarskog ministarstva.

Objekt je kasnije identificiran kao bespilotna letjelica TU-141 koja je nedavno korištena kao meta za obuku, priopćilo je ministarstvo, dodajući da su i ukrajinska i ruska vojska koristile takve bespilotne letjelice.

Bespilotna letjelica već je bila detektirana u ukrajinskom zračnom prostoru, navodi mađarsko ministarstvo. Nakon što je ušla u mađarski zračni prostor njezinu putanju je pratila protuzračna obrana sve do izlaska iz zračnog prostora te zemlje, dodaju.

TU-141 bespilotni je izviđački dron iz sovjetskog doba.

Ministarstvo je priopćilo da se sličan incident ponovio u petak oko podneva u sjeveroistočnoj Mađarskoj. Lovci Gripen poslani su da provjere zračni prostor u kojem je objekt detektiran, ali nisu pronašli letjelicu, navodi se.

"Zbog rata u Ukrajini je posebno važno da se takvi incidenti rješavaju mirno i na promišljen način", priopćilo je ministarstvo. Istaknuli su da Mađarska želi ostati izvan rata "čak i ako su takvi incidenti provokativne naravi" .

Ministar obrane Tibor Benko i šef vojske Romulusz Ruszin-Szendi u kontaktu su s hrvatskim kolegama i predstavnicima susjednih zemalja, dodaje se u priopćenju.

Zemlje u regiji istražuju slučaj i međusobno dijele informacije, ističu.

Ministarstvo je priopćilo MTI-ju da je oprezno s mogućim provokacijama i ne želi da se Mađarska uvlači u rat zbog bilo kakvih nepotrebnih mjera. Ministarstvo će stoga prvo ispitati je li letjelica sposobna nositi oružje, dodaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene