Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka je u ponedjeljak supružnicima Beati i Sergeu Klarsfeld, lovcima na naciste dodijelila najviše državno odličje, Medalju za posebne zasluge za četiri desetljeća dug angažman na hvatanju i privođenju pravdi ratnih vojnih zločinaca.


Bračni par Klarsfeld napravio je bazu podataka deportirane židovske djece i postao osobito slavan sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada su zajedničkim snagama pomogli locirati nekadašnjeg šefa Gestapoa Klausa Barbiea, poznatog pod nadimkom Lyonski koljač zbog mučenja i pogubljenja zatvorenika u Francuskoj.

Vezani članci Francuska policija, ilustracija (Foto: Uwe Anspach/DPA/PIXSELL) Uhitili Francuza: Ubio svoju suprugu, četvero djece i dva psa. Zakopao ih ispod terase obiteljske kuće Tirpitz (Foto: Arhiva/AFP) Posljedice skrivanja najvećeg broda Hitlerove mornarice vidljive i danas u Norveškoj

"Vrlo je lijepo dobiti ovakvo priznanje od Njemačke", rekla je Beate Klarsfeld nakon svečanosti uručenja odličja u rezidenciji njemačke veleposlanice u Francuskoj i u prisutnosti prijatelja obitelji i suradnika na projektima Sjećanja na holokaust.

Beate, koja je rođena u Njemačkoj, kaže kako je bila nesvjesna zločina počinjenih tijekom Drugoga svjetskog rata u svojoj domovini dok se 1960. nije preselila u Francusku i upoznala Sergea, rumunjskog židova čiji je otac ubijen u Auschwitzu.

Primajući odličje Serge Klarsfeld je kazao da je njihov rad oduvijek usredotočen na "traženje pravde za žrtve, ali nikada iz osvete".

Njemačka veleposlanica u Francuskoj Susanne Wasum-Rainer zahvalila je bračnom paru na doprinosu "vraćanju ugleda Njemačkoj". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook