Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lovci na naciste

Supružnici odlikovani za 40 godina predanog lova na naciste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka je u ponedjeljak supružnicima Beati i Sergeu Klarsfeld, lovcima na naciste dodijelila najviše državno odličje, Medalju za posebne zasluge za četiri desetljeća dug angažman na hvatanju i privođenju pravdi ratnih vojnih zločinaca.

Bračni par Klarsfeld napravio je bazu podataka deportirane židovske djece i postao osobito slavan sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada su zajedničkim snagama pomogli locirati nekadašnjeg šefa Gestapoa Klausa Barbiea, poznatog pod nadimkom Lyonski koljač zbog mučenja i pogubljenja zatvorenika u Francuskoj.

Pročitajte i ovo Modna revija, ilustracija Uskoro novi kriteriji Francuska donijela mjere protiv brze mode Francois Verove Vodio dvostruki život Potpuno nevjerojatno! Serijski silovatelj pojavio se u TV kvizu u trenutku kada ga je policija tražila zbog 31 silovanja i ubojstva

"Vrlo je lijepo dobiti ovakvo priznanje od Njemačke", rekla je Beate Klarsfeld nakon svečanosti uručenja odličja u rezidenciji njemačke veleposlanice u Francuskoj i u prisutnosti prijatelja obitelji i suradnika na projektima Sjećanja na holokaust.

Beate, koja je rođena u Njemačkoj, kaže kako je bila nesvjesna zločina počinjenih tijekom Drugoga svjetskog rata u svojoj domovini dok se 1960. nije preselila u Francusku i upoznala Sergea, rumunjskog židova čiji je otac ubijen u Auschwitzu.

Primajući odličje Serge Klarsfeld je kazao da je njihov rad oduvijek usredotočen na "traženje pravde za žrtve, ali nikada iz osvete".

Njemačka veleposlanica u Francuskoj Susanne Wasum-Rainer zahvalila je bračnom paru na doprinosu "vraćanju ugleda Njemačkoj". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene