Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka je u ponedjeljak supružnicima Beati i Sergeu Klarsfeld, lovcima na naciste dodijelila najviše državno odličje, Medalju za posebne zasluge za četiri desetljeća dug angažman na hvatanju i privođenju pravdi ratnih vojnih zločinaca.


Bračni par Klarsfeld napravio je bazu podataka deportirane židovske djece i postao osobito slavan sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada su zajedničkim snagama pomogli locirati nekadašnjeg šefa Gestapoa Klausa Barbiea, poznatog pod nadimkom Lyonski koljač zbog mučenja i pogubljenja zatvorenika u Francuskoj.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 7 Iz Francuske i Belgije stižu dobre vijesti, ali još je prerano da se proglasi pobjeda: "Pandemija se stišava, iako i dalje ostaje na visokoj razini'' Sebastian Kurz, Rudolf Anschober Austrija ulazi u još stroži lockdown: Zatvaraju se škole, radit će samo nužne trgovine, iz kuće će se moći samo uz četiri dobra razloga

"Vrlo je lijepo dobiti ovakvo priznanje od Njemačke", rekla je Beate Klarsfeld nakon svečanosti uručenja odličja u rezidenciji njemačke veleposlanice u Francuskoj i u prisutnosti prijatelja obitelji i suradnika na projektima Sjećanja na holokaust.

Beate, koja je rođena u Njemačkoj, kaže kako je bila nesvjesna zločina počinjenih tijekom Drugoga svjetskog rata u svojoj domovini dok se 1960. nije preselila u Francusku i upoznala Sergea, rumunjskog židova čiji je otac ubijen u Auschwitzu.

Primajući odličje Serge Klarsfeld je kazao da je njihov rad oduvijek usredotočen na "traženje pravde za žrtve, ali nikada iz osvete".

Njemačka veleposlanica u Francuskoj Susanne Wasum-Rainer zahvalila je bračnom paru na doprinosu "vraćanju ugleda Njemačkoj". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook