Obavijesti Video Pretražite Navigacija
polovicu nafte izvozili Europi

Europski embargo na naftu ipak neće dotući Ruse? Jedna zemlja već je profitirala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kremlj je u srijedu upozorio da će sankcije Europske unije na rusku naftu pogoditi globalno energetsko tržište i dodao da Moskva može preusmjeriti izvoz da ograniči vlastite gubitke.

Čelnici EU-a ovaj su se tjedan dogovorili o embargu na uvoz ruske sirove nafte. Cilj je do kraja godine zaustaviti 90 posto ruske prodaje nafte državama Europske unije.

"Ove će sankcije negativno utjecati na cijeli kontinent - na Europljane, na nas i na cijelo globalno energetsko tržište", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Više od četvrtine europske nafte stizalo je iz Rusije 2021., a EU je 2021. činila gotovo polovicu ukupnog ruskog izvoza sirove nafte i naftnih derivata, prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA).

Cijene energenata porasle su na višegodišnje maksimume otkako je Rusija 24. veljače napala Ukrajinu, što je izazvalo porast inflacije na najvišu razinu u jednoj generaciji i strah od krize zbog životnih troškova u Europi i Sjedinjenim Državama.

Pročitajte i ovo Jasminko Umičević - 2 ZA DNEVNIK NOVE TV Stručnjak o embargu EU-a na rusku naftu: "Činjenica je da je Viktor Orban svojim ucjenama uspio 30 dana držati EU kao taoca"

Pročitajte i ovo Gazprom rafinerija u Rusiji nove sankcije EU postigao dogovor o zabrani uvoza ruske nafte: "Time se reže golemi izvor financiranja njihovog ratnog stroja"

Indija profitirala?

Iz Kremlja poručuju da je Moskva već počela preusmjeravati opskrbe iz Europe nakon uvođenja sankcija. Jedna od tih država je i Indija koja je najviše profitirala od prekida ruskih opskrba, kupujući rekordnu količinu ruske nafte uz velik popust u odnosu na tržišne cijene.

"Ovo je ciljana, sustavna akcija koja će nam omogućiti da minimiziramo negativne posljedice", zaključio je Peskov.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene