Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva protunapada u tijeku

Ovako bi Ukrajina mogla dobiti rat: Analitičari opisali kako bi moglo izgledati oslobađanje države

Ukrajinski vojnici s ukrajinskim zastavama na cesti u blizini grada Limana u regiji Donjeck
Ukrajinski vojnici s ukrajinskim zastavama na cesti u blizini grada Limana u regiji Donjeck Foto: Afp
"Rat je započeo s Krimom i mora završiti s Krimom – njegovim oslobađanjem", u kolovozu je rekao predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Sudeći prema analizi vojnih stručnjaka, ukrajinski generali ciljaju upravo na osvajanje Krima.

Ben Hodges, bivši zapovjednik američkih vojnih snaga u Europi, opisao je kako misli da će izgledati ukrajinski put prema pobjedi u ratu s Rusijom. On tvrdi da Ukrajinci preko Hersona i Mariupolja planiraju završiti na Krimu te otamo istjerati Ruse.

General Hodges, koji radi za Centar za europsku političku analizu (CEPA), vjeruje da će Ukrajina velike napore uložiti u osvajanje Hersona, grada na jugu, u kojem od ranog kolovoza traje ukrajinski protunapad.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen PRIJEDLOG PARLAMENTU Von der Leyen predlaže ograničenje cijene plina i zajedničku nabavu energenata

Istovremeno su se probijali na istoku te napreduju prema Mariupolju. Nakon osvajanja tog grada, rekao je Hodges prošlog tjedna na konferenciji CEPA-e, o čemu je izvijestio Daily Mail, te se trupe mogu uputiti prema Krimu.

Mike Martin, vanjski suradnik na ratnim studijima Sveučilišta u Londonu, također je istaknuo mogućnost trećeg napada, u kojem bi Ukrajina mogla iskoristiti rezervne vojnike kako bi ruske snage na prvoj crti razdvojila na dva dijela. Time bi ruskoj vojsci na prvoj crti uvelike bilo otežano kretanje.

Ukrajinski put prema Hersonu

Ukrajina je svoj protunapad na hersonsku regiju započela početkom kolovoza te je s vremenom napredovala, pogotovo posljednjih nekoliko dana. Cilj je, tvrde ukrajinske vlasti, ponovo zauzeti Herson, jedini regionalni glavni grad koji je Rusija osvojila od početka rata.

To bi Rusiju lišilo važnog utočišta na zapadnoj obali rijeke Dnipro, gotovo u potpunosti onemogućilo ruski napad na Odesu te poništilo rezultate referenduma i ruske aneksije na tom području.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Do daljnjeg radi od kuće Razbolio se Milanović: Zbog zdravstvenih poteškoća otkazao put na Maltu

Hodges tvrdi da bi proboj do Hersona mogao trajati tjednima. Međutim, pobjeda na toj fronti mogla bi biti ključna. Naime, Rusija je u tom gradu stacionirala većinu svoje vojske u Ukrajini, uključujući i svoje najbolje jedinice.

U pripremi za napad na Herson nekoliko raketa pogodilo je Krim i uništilo streljivo, zračne luke i rute kojima Rusija dovodi opskrbu. Ukrajinske vlasti nisu priznale odgovornost za napad, koji se čini iznad granica njihovih mogućnosti.

Ukrajinski vojnici s ukrajinskim zastavama na cesti u blizini grada Limana u regiji Donjeck Posljedice bombardiranja ruske zračne baze na Krimu (Foto: Afp)

Mark Hertling, bivši general Sjedinjenih Američkih Država, također je rekao da Ukrajinci ciljaju na zauzimanje Krima. Međutim, dodao je, to neće biti lagano. Za razliku od ostatka Ukrajine, istaknuo je, Krim je s kopnom povezan samo dvjema cestama koje mogu poslužiti za napad.

"Kada je Rusija napala 2014. godine, koristili su se uglavnom pomorskim pješaštvom i posebnim operatorima", rekao je te dodao: "Ukrajina u ovom trenutku nema brodova, nema pomorskih operacija. Stoga će biti potrebna artiljerija velikog dometa."

Iznenadan napad promijenio sve

Osim prema Hersonu, ukrajinske snage napreduju i na istoku zemlje, gdje je stanje na terenu do prije nekoliko tjedana izgledalo puno drugačije. Još su se uvijek držali u Harkivu, gradu na sjeveroistoku, ali Rusija je napredovala na jugoistoku zemlje.

Međutim, iznenadan protunapad – koji se dogodio nakon što je Rusija premjestila jedinice kako bi branila front oko Hersona – promijenio je sve. Proboj kroz prve ruske linije pretvoren je u brz napredak, koji je u nekoliko dana pod ukrajinsku kontrolu vratio više od 7500 kvadratnih kilometara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Iranu Snažan potres magnitude 5,7 probudio usnule građane: Ozlijeđeno najmanje 276 ljudi

Rusi su se toliko brzopleto povlačili da su, objavili su Ukrajinci, na nekim mjestima pronašli toplu hranu kako se kuha na štednjaku. Osim toga, zaplijenili su desetke vozila i mnogo streljiva. Ofenziva još traje, ali je usporena budući da su se ruske snage regrupirale.

Nakon što su osvojili Liman, Ukrajinci napreduju prema Kremini i Svatoveu. Osvoje li te gradove, mogli bi krenuti prema Lisičansku i Sjeverodonecku, dvama gradovima koje je Rusija nakon teških borbi stavila pod svoju kontrolu.

Ukrajinski vojnici s ukrajinskim zastavama na cesti u blizini grada Limana u regiji Donjeck Ukrajinski vojnici s ukrajinskom zastavom na cesti u blizini grada Limana u regiji Donjeck (Foto: Afp)

Nakon toga mogli bi napasti jedan od regionalnih središta, Doneck ili Luhansk, ili ih zaobići i koncentrirati se na Mariupolj.

"Moj dojam se da operacije koje su tijeku, sjeverni proboj koji se kreće od Harkiva prema Donecku, idu direktno prema Mariupolju", rekao je Hodges.

Zauzme li Ukrajina taj grad, Hodges vjeruje da će krenuti u jednom smjeru – prema Krimu. Iako anektiran prije osam godina, što ga u očima Rusa čini ruskim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski 10. kolovoza ove godine nedvosmisleno je rekao što misli o tome: "Krim je ukrajinski i nikada od njega nećemo odustati. Rat je započeo s Krimom i mora završiti s Krimom – njegovim oslobađanjem."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene