Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Roditelji čekaju vijesti

Stravičan masakr! Tinejdžer ubio 19 djece i dvoje učitelja, dvije djevojčice su nestale. Oglasio se i Zelenski

Aktualno Galerija Pucnjava u školi u Teksasu Pucnjava u školi u Teksasu Foto: Afp Pucnjava u osnovnoj školi u Teksasu - 6 Pucnjava u osnovnoj školi u Teksasu - 6 Foto: ALLISON DINNER Pucnjava u osnovnoj školi u Teksasu - 5 Pucnjava u osnovnoj školi u Teksasu - 5 Foto: ALLISON DINNER Pucnjava u osnovnoj školi u Teksasu - 4 Pucnjava u osnovnoj školi u Teksasu - 4 Foto: ALLISON DINNER +8 Pucnjava u osnovnoj školi u Teksasu - 3 Galerija 1/13 >>
19 mrtve djece i dvoje ubijenih odraslih epilog je krvavog pohoda 18-godišnjaka u teksaškoj osnovnoj školi. To je najsmrtonosnija pucnjava u školi u SAD-u u gotovo deset godina.

 

  • Naoružani tinejdžer upao je u utorak u teksašku osnovnu školu i otvorio vatru.
  • 21 osoba ubijena, a policija je ustrijelila i napadača.
  • Joe Biden obratio se naciji, rekavši da se moraju oduprijeti lobiju industrije oružja.

Tijek događaja pratite iz minute u minutu.

21:52 Napadač je prije pokolja u teksaškoj školi napisao na Facebooku što će napraviti. Više o tome OVDJE. 

18:35 Oglasio se djed napadača. Što je rekao pročitajte >>OVDJE.

18:15 Naoružani 18-godišnjak u utorak je otvorio vatru u osnovnoj školi u Uvaldeu i tom prilikom ubio 19 učenika i dvije učiteljice. Ubijen je u sukobu s policijom. Poznato je i tko je presudio napadaču. Više pročitajte >>OVDJE.

13:02 Amerie jo Garza (10) jedna je od žtrtava pucnjave u školi. Njen otac objavio je status na Facebooku. Napisao je kako njegova mala ljubav sad leti s anđelima. Poručio je svima da zagrle svoje najdraže.

 

13:10 Obitelj Xaviera Lopeza, dječaka iz četvrtog razreda potvrdila je da je i on među žrtvama. 

12:14 Vijest o masakru u školi, šokirala je cijeli svijet. Iz Indije, grada Amritsara u državi Punjab dolaze fotografije učenika koji uz svijeće odaju počast žrtvama.

Pucnjava u školi u Teksasu Učenici u Indiji odaju počast žrtvama masakra u Teksasu Foto: Afp

12:02 Oglasio se i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"19 žrtava mlađih od 10 godina. Djeca i učiteljice ubijeni su u kukavičkom napadu u osnovnoj školi u Teksasu. Dijelimo šok i tugu američkog naroda i bijes onih koji se bore kako bi zaustavili nasilje.    

Njemački kanacelar Olaf Scholz masakr je nazvao užasnim vijestima.

11:54 Tvrtka Meta uklonila je Instagram račun za koji su učenici potvrdili da pripada osumnjičenom Salvadoru Ramosu (18). Na njemu je prije masakra objavio i fotografije puške i streljiva. 

11:50 Identificirana je i druga ubijena čitateljica. Irma Garcia (46) majka je četvero djece. Kao učiteljica je radila 23 godine, a 2019., nominirana za učiteljicu godine u toj školi.

Njen nećak napisao je da je njegova teta junak, da je poginula štiteći djecu u učionicama. 

11:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Twitteru je izrazio sućut obiteljima žrtava masakra. Kazao je kako je duboko žalostan zbog ubojstva nevine djece te da narod Ukrajine dijeli bol rodbine, prijatelja i cijele Amerike. 

Papa: "Srce mi je slomljeno"

11:28 "Srce mi je slomljeno zbog masakra u osnovnoj školi u Teksasu. Molim za djecu i odrasle koji su ubijeni i za njihove obitelji", rekao je papa Franjo o pucnjavi u Uvaldeu u Teksasu.

"Vrijeme je da kažemo 'dosta' neselektivnoj prodaji oružja. Posvetimo se tomu da se ovakve tragedije više ne ponove", rekao je.

10:00 Još dvije djevojčice, obje desetogodišnjakinje vode se kao nestale, javlja Fox News. Otac jedne od njih podijelio je medijima fotografiju, nadajuće se da će što prije stići kući.

 

8:49 Potresne scene ispred škole u Uvaldeu u Teksasu gdje roditelji čekaju informacije o svojoj djeci.

Fotogaleriju pogledajte OVDJE.    

Sve je više detalja iz života napadača

8:46 Sve je više detalja o 18-godišnjem osumnjičeniku za stravični napad na osnovnu školu u Teksasu. Navodno je objavljivao fotografije oružja, a jednoj djevojci prije masakra slao je i poruke.

Više čitajte OVDJE.

Pucnjava u školi u Teksasu Salvador Ramos Foto: DNEVNIK.hr

8:44 Učiteljica koja je predavala 4. razredu, Eva Mireles, prva je identificirana žrtva masakra. Eva je ubijena dok je pokušavala zaštititi djecu od ubojice. 

Cijelu priču pročitajte OVDJE.

7:55 Objavljen je video trenutka u kojem je 18-godišnji napadač ušao u osnovnu školu.

Pogledajte ga OVDJE.

"To je bolesno"

7:30 ''Za ime božje, kada ćemo se suprotstaviti lobiju industrije oružja? Prošlo je 3448 dana, 10 godina otkad sam kao potpredsjednik bio u Connecticutu gdje je 26 ljudi, među njima 21 dijete, ubijeno u Sandy Hooku. Od tada se dogodilo više od 900 pucnjava u školama. A tek kada u to uključimo i pucnjave u kinima, bogomoljama. Puna mi je kapa! Moramo nešto poduzeti! I nemojte mi govoriti da ne možemo utjecati na ovo krvoproliće'', rekao je Joe Biden u obraćanju naciji.

Pucnjava u školi u Teksasu Potreseni članovi obitelji pred školom u Teksasu - 5 Foto: Afp

"Prekrasni, nevini učenici drugog, trećeg, četvrtog razreda. I deseci male djece koja svjedoče onome što se dogodilo, vide svoje prijatelje kako umiru, kao da su na bojnom polju, za ime Boga", zavapio je.

''Ideja da 18-godišnjak može kupiti dvije jurišne puške je pogrešna. To je bolesno'', upozorio je.

7:20 Zastave na Bijeloj kući i američkim saveznim i javnim zgradama bit će spuštene na pola koplja do 28. svibnja nakon što je 18-godišnjak otvorio vatru u osnovnoj školi u Južnom Teksasu u gradu Uvalde oko 130 kilometara zapadno od San Antonija, ubivši najmanje 19 djece i dvoje učitelja, a prije napada na školu upucao je svoju baku, koja je u kritičnom stanju u bolnici.

Dva policajca su lakše ranjena, a napadač je ubijen nakon što je intervenirala policija, a vlasti vjeruju da je djelovao sam.

 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene