Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Besplatan novac

Je li ovo dobra ideja? Finska planira svakom građaninu davati po 800 eura mjesečno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku je izrada plana.

Finska vlada trenutno izrađuje plan za uvođenje osnovnog nacionalnog prihoda. Konačni prijedlog neće biti predstavljen do studenog 2016. godine, ali ako sve bude išlo po planu Finska će ukinuti sva postojeća socijalna primanja i umjesto njih svakog Fincu davati po 800 eura mjesečno.

Pročitajte i ovo Beba - 3 Na snazi od sredine travnja Grad Zagreb diže naknadu za novorođenčad, bit će značajno viša Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

Zvuči nategnuto, ali čini se da bi finska vlada mogla provesti ovu ideju koja ima snažnu političku u javnu podršku. Anketa naručena od strane vladine agencije koja planira prijedlog pokazala je da 69 posto ispitanika podupire ovaj plan. Premijer Juha Sipilä također podržava ideju, a podupire ga većina glavnih političkih stranaka.

'Za mene uvođenje osnovnog prihoda znači pojednostavljenje sustava socijalne sigurnosti', rekao je.

Oni izvan Finske pitaju se dvije stvari - zašto je ovo dobra ideja i kako će funkcionirati.

Iako možda zvuči nelogično, ovaj potez trebao bi smanjiti nezaposlenost. Stopa nezaposlenosti u Finskoj je u svibnju porasla na 11,8 posto (u listopadu se spustila na 8,7 posto), a osnovni prihod trebao bi omogućiti ljudima da prihvate manje plaćane poslove.

Prethodni eksperimenti pokazali su da univerzalni prihod može imati pozitivan učinak. Glavni nedostatak je, naravno, trošak koji sa sobom nosi ovaj model.

Neki će postati gubitnici

Bloomberg je izračunao da bi davanje 800 eura mjesečno 5,4 milijuna stanovnika značilo trošak od 52,2 milijarde eura godišnje.

Također, postoji mogućnost da će neki zbog ovog plana postati gubitnici. Ali obzirom da prijedlog još nije objavljen, nije sigurno tko će oni biti.

No, oni koji primjerice trenutno primaju invalidske mirovine mogli bi završiti s manjim prihodima jer plan poziva na ukidanje postojećih prednosti. Također, obzirom da bi prihod dobivali samo punoljetni građani, lošije bi prošli i samohrani roditelji.

Konačno, postavlja se pitanje je li stvarno fer svima davati jednaku količinu novca.

Finski ustav inzistira na tome da svi građani moraju biti jednaki, iako, naravno, jednakost se može tumačiti na različite načine. Zasad nema točnog odgovora na pitanje hoće li ovaj sustav stvoriti više ili manje jednako društvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene