Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izrael neće osnovati povjerenstvo za istragu navodnih ratnih zločina počinjenih tijekom rata u Gazi prošle zime, izjavio je ministar za dijasporu i informiranje Yuli Edelstein.


Takva odluka znači odbacivanje zahtjeva koji je UN postavio u svom izvješću o trotjednoj ofenzivi u Gazi. Izvješće je sastavljeno za Vijeće UN-a za ljudska prava, a njegov je autor bivši južnoafrički sudac Richard Goldstone. Goldstone je obje strane optužio za ratne zločine pa je UN je pozvao Izrael i islamistički pokret Hamas, koji upravlja Gazom, da provedu svoje vlastite vjerodostojne istrage o tome.

'Nemamo namjeru uspostaviti povjerenstva za istragu’, kazao je Edelstein, koji će se u New Yorku sastati s glavnim tajnikom UN-a, dodajući da Izrael planira podnijeti službeni odgovor na navode u izvješću. Edelstein je uoči puta u New York izjavio da je Goldstoneovo izvješće antisemitsko. (Hina)

Vezani članci Napadi izraelske vojske (Foto: AFP) Netanyahu naredio vojsci da nastave sa silovitim napadima na militante u Gazi Izrael raketama pogodio Gazu (Foto: AFP) Turska traži hitan odgovor na nasilje u Gazi: "Pozivamo međunarodnu zajednicu da djeluje kako bi ublažila napetosti"