Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Zadovoljni smo postignutim dogovorom s CDU-om', rekao je predsjednik CSU-a Horst Seehofer.


Bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU) izrazila je u ponedjeljak zadovoljstvo postignutim dogovorom sa sestrinskom Kršćansko-demokratskom unijom (CDU), kancelarke Angele Merkel, oko izbjegličke politike te izrazila nadu da će i treća stranka vladajuće koalicije, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), pristati na smjernice izbjegličke politike u Njemačkoj.

'Zadovoljni smo postignutim dogovorom s CDU-om', rekao je predsjednik CSU-a Horst Seehofer uoči izvanrednog sastanka stranačkog predsjedništva u ponedjeljak u Muenchenu na temu izbjegličke krize, komentirajući krizni sastanak na kojem su tijekom vikenda stranke vladajuće koalicije u Berlinu pokušale usaglasiti smjernice glede izbjegličke politike.

Vezani članci Slika nije dostupna PUSIĆ UPOZORILA EUROPSKU KOMISIJU 'Žilet žica' krši europske propise Slika nije dostupna 'Tko nije spreman primiti izbjeglice, mora uplatiti u fond'

Ova Sirijka ima drugu priču - I ne želi otići iz svoje zemlje

Seehofer je istodobno izrazio nadu da će i SPD na nastavku sastanka na izbjegličku temu, koji je najavljen za četvrtak, dati svoj pristanak politici dogovorenoj između stranaka demokršćanske Unije CDU/CSU.

Predsjednik bavarske demokršćanske opcije je izrazio i zadovoljstvo postignutim dogovorom s CDU-om naglašavajući kako se radi o 'papiru s jasnim CSU-ovim naglascima'. Do sada je CSU javno i žestoko kritizirao smjernice CDU-a i prije svega kancelarke i šefice CDU-a Angele Merkel glede izbjegličke politike.

CSU i CDU su se u nedjelju, kako je objasnio Seehofer, načelno dogovorili oko 'smanjenja broja izbjeglica i pojačanog procesa integracije'. I glavni tajnik CSU-a Andres Schauer smanjenje broja izbjeglica istaknuo kao „ključni element“ dogovora s CDU-om.

DAN 'D' Izbori o kojima ovisi mnogo toga na Balkanu

Scheuer je objasnio kako je u dogovoru s CDU-om definirana i potreba pojačane integracije onih koji imaju izgleda na dugotrajni boravišni status u Njemačkoj.

'Mi ne želimo multikulturno društvo, nego uspjelu integraciju', rekao je Schauer.

Schauer je predsjedniku SPD-a Sigmaru Gabrielu poručio kako „jednostavno nije razumio“ koncept tranzitnih zona, najspornijeg elementa izbjegličke politike unutar vladajuće koalicije. Gabriel se ni nakon nedjeljnog sastanka nije složio s idejom o tranzitnim zonama, gdje bi se odmah izdvajali oni koji nemaju šansu za dobivanje azila, obrazlažući to nehumanim uvjetima koji bi po SPD-ovom mišljenju vladali u takvim privremenim centrima za izbjeglice.

Dogovor oko tranzitnih zona

Stranke vladajuće koalicije u četvrtak bi trebale postići dogovor oko tranzitnih zona koje bi bile smještene na njemačkim granicama i u kojima bi izbjeglice bile zadržavane toliko dugo dok se ne riješi njihov budući status u Njemačkoj.

U posljednje vrijeme postoje tendencije da se dugoročniji izbjeglički status kao i politički azil automatski pruža samo izbjeglicama iz ratom direktno pogođenih dijelova Sirije, dok se u svim ostalim slučajevima detaljno provjerava postoje li osnove za pružanje izbjegličkog statusa ili statusa političkog emigranta.

Poslao jasnu poruku EU po pitanju Mađarske

U međuvremenu se u nekim dijelovima Njemačke i dalje bilježe pojave netrpeljivosti prema izbjeglicama. U Magdeburgu je skupina od 30-tak nasilnika napala skupinu sirijskih izbjeglica pri čemu je nekoliko izbjeglica ozlijeđeno. Policija je priopćila kako se kod nasilnika radi o pripadnicima 'lokalne navijačke scene'.

U saveznoj pokrajini Saska prosvjednici, koje se smatra pripadnicima ekstremno desne scene, zaustavili su autobus s izbjeglicama koji su trebali biti smješteni u jedno lokalno prihvatilište za izbjeglice.

U međuvremenu i na zapadu zemlje raste zabrinutost oko budućnosti suživota s izbjeglicama.
Direktor Sportskog saveza iz Essena Wolfgang Rohberg izrazio je zabrinutost zbog činjenice da s nadolazećom zimom mnogi sportaši u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija neće moći trenirati u sportskim dvoranama jer su u većinu njih smještene izbjeglice.
'Neprihvatljivo je da jedna velika skupina građana ispašta zbog smještaja izbjeglica', rekao je Rohberg u razgovoru za javni servis WDR. On je izrazio mišljenje kako izbjeglice ne mogu biti ostavljene na cesti, ali da teret moraju podnositi sve društvene skupine, a ne samo sportaši. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook