Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi zadovoljni, čeka se i SPD

VELIKI DOGOVOR OKO IZBJEGLICA U NJEMAČKOJ 'Mi ne želimo multikulturno društvo, nego uspjelu integraciju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Zadovoljni smo postignutim dogovorom s CDU-om', rekao je predsjednik CSU-a Horst Seehofer.

Bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU) izrazila je u ponedjeljak zadovoljstvo postignutim dogovorom sa sestrinskom Kršćansko-demokratskom unijom (CDU), kancelarke Angele Merkel, oko izbjegličke politike te izrazila nadu da će i treća stranka vladajuće koalicije, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), pristati na smjernice izbjegličke politike u Njemačkoj.

'Zadovoljni smo postignutim dogovorom s CDU-om', rekao je predsjednik CSU-a Horst Seehofer uoči izvanrednog sastanka stranačkog predsjedništva u ponedjeljak u Muenchenu na temu izbjegličke krize, komentirajući krizni sastanak na kojem su tijekom vikenda stranke vladajuće koalicije u Berlinu pokušale usaglasiti smjernice glede izbjegličke politike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Žilet' opasnost PUSIĆ UPOZORILA EUROPSKU KOMISIJU 'Žilet žica' krši europske propise Slika nije dostupna Njemačka pritišće: 'Tko nije spreman primiti izbjeglice, mora uplatiti u fond'

Ova Sirijka ima drugu priču - I ne želi otići iz svoje zemlje

Seehofer je istodobno izrazio nadu da će i SPD na nastavku sastanka na izbjegličku temu, koji je najavljen za četvrtak, dati svoj pristanak politici dogovorenoj između stranaka demokršćanske Unije CDU/CSU.

Predsjednik bavarske demokršćanske opcije je izrazio i zadovoljstvo postignutim dogovorom s CDU-om naglašavajući kako se radi o 'papiru s jasnim CSU-ovim naglascima'. Do sada je CSU javno i žestoko kritizirao smjernice CDU-a i prije svega kancelarke i šefice CDU-a Angele Merkel glede izbjegličke politike.

CSU i CDU su se u nedjelju, kako je objasnio Seehofer, načelno dogovorili oko 'smanjenja broja izbjeglica i pojačanog procesa integracije'. I glavni tajnik CSU-a Andres Schauer smanjenje broja izbjeglica istaknuo kao „ključni element“ dogovora s CDU-om.

DAN 'D' Izbori o kojima ovisi mnogo toga na Balkanu

Scheuer je objasnio kako je u dogovoru s CDU-om definirana i potreba pojačane integracije onih koji imaju izgleda na dugotrajni boravišni status u Njemačkoj.

'Mi ne želimo multikulturno društvo, nego uspjelu integraciju', rekao je Schauer.

Schauer je predsjedniku SPD-a Sigmaru Gabrielu poručio kako „jednostavno nije razumio“ koncept tranzitnih zona, najspornijeg elementa izbjegličke politike unutar vladajuće koalicije. Gabriel se ni nakon nedjeljnog sastanka nije složio s idejom o tranzitnim zonama, gdje bi se odmah izdvajali oni koji nemaju šansu za dobivanje azila, obrazlažući to nehumanim uvjetima koji bi po SPD-ovom mišljenju vladali u takvim privremenim centrima za izbjeglice.

Dogovor oko tranzitnih zona

Stranke vladajuće koalicije u četvrtak bi trebale postići dogovor oko tranzitnih zona koje bi bile smještene na njemačkim granicama i u kojima bi izbjeglice bile zadržavane toliko dugo dok se ne riješi njihov budući status u Njemačkoj.

U posljednje vrijeme postoje tendencije da se dugoročniji izbjeglički status kao i politički azil automatski pruža samo izbjeglicama iz ratom direktno pogođenih dijelova Sirije, dok se u svim ostalim slučajevima detaljno provjerava postoje li osnove za pružanje izbjegličkog statusa ili statusa političkog emigranta.

Poslao jasnu poruku EU po pitanju Mađarske

U međuvremenu se u nekim dijelovima Njemačke i dalje bilježe pojave netrpeljivosti prema izbjeglicama. U Magdeburgu je skupina od 30-tak nasilnika napala skupinu sirijskih izbjeglica pri čemu je nekoliko izbjeglica ozlijeđeno. Policija je priopćila kako se kod nasilnika radi o pripadnicima 'lokalne navijačke scene'.

U saveznoj pokrajini Saska prosvjednici, koje se smatra pripadnicima ekstremno desne scene, zaustavili su autobus s izbjeglicama koji su trebali biti smješteni u jedno lokalno prihvatilište za izbjeglice.

U međuvremenu i na zapadu zemlje raste zabrinutost oko budućnosti suživota s izbjeglicama.
Direktor Sportskog saveza iz Essena Wolfgang Rohberg izrazio je zabrinutost zbog činjenice da s nadolazećom zimom mnogi sportaši u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija neće moći trenirati u sportskim dvoranama jer su u većinu njih smještene izbjeglice.
'Neprihvatljivo je da jedna velika skupina građana ispašta zbog smještaja izbjeglica', rekao je Rohberg u razgovoru za javni servis WDR. On je izrazio mišljenje kako izbjeglice ne mogu biti ostavljene na cesti, ali da teret moraju podnositi sve društvene skupine, a ne samo sportaši. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene