Obavijesti Video Pretražite Navigacija
europski parlament

Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Uđe li Hrvatska s 1. siječnja sljedeće godine i u Schengen, ne moram govoriti što to znači za našu zemlju"

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se u Bruxellesu zastupnicima na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta. Sve je pratila reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se u Bruxellesu zastupnicima na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta. Plenković je govorio o ruskoj agresiji na Ukrajinu, podsjetivši kako je Hrvatska država članica koja dobro razumije poziciju Ukrajine jer je i sama nedavno prošla kroz agresiju. Govorio je i o ulasku Hrvatske u eurozonu, ali i u Schengen.

Sve je pratila reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

"Uđe li Hrvatska s 1. siječnja sljedeće godine i u Schengen, ne moram govoriti što to znači za našu zemlju, za slobodu kretanja ljudi, kapitala, za sve što je bitno, za sigurnost posebice našeg trusnog i nestabilnog okruženja", pojasnila je Petrović. 

Drugi vrlo bitan naglasak, kazala je Petrović, stavljen je na Ukrajinu. Ona će, naime, sutra na Vijeću dobiti status kandidata skupa sa Moldavijom.

"To je jedna ekspresna odluka jer znamo da je praktički nedavno predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom podnijela upitnik koji su ispunili, poslali. Komisija je ekspresno donijela mišljenje da oni, kao i Moldavija, mogu postati kandidati za ulazak u Europsku uniju", pojasnila je Petrović.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković i Roberta Metsola NAKON OBRAĆANJA U EP-u Plenković istaknuo da ćemo nadogradnjom LNG-a imati plina za sve susjedne zemlje koje ga budu trebale

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon summita Plenković komentirao cijene goriva u Mađarskoj: "Nema teoretske šanse da to prođe na sudu"

Europska komisija u svojem je rješenju napisala da je Ukrajina provela mnogo reformi vezanih za vladavinu prava. Svi nazivaju tu odluku povijesnom.

"Prvi je to put da kandidatom postaje zemlja koja je u vrlo ružnom i krvavom ratu, pod ruskom agresijom. Za Hrvatsku je, primjera radi, trebala godina dana da Europska komisija napiše to rješenje", pojasnila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

U četvrtak ujutro sastaju se čelnici Europske unije i Zapadnog Balkana. Osvrnuvši se na očekivanja od toga sastanka, Petrović je kazala kako će srpski predsjednik Aleksandar Vučić ipak doći iako se nećkao oko toga.

"Najzanimljivija će biti situacija sa Sjevernom Makedonijom. To je zemlja koja je dobila status kandidata prije Hrvatske i koja već dugo čeka na datum početka pregovora. Najprije su s Grčkom rješavali uz teške muke. Kad su riješili, krenula je Bugarska. No, večeras zasjeda bugarski parlament na tu temu. Možda se sutra nešto i pokrene za Sjevernu Makedoniju", izvijestila je Ivana Petrović.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene