Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početak ratnih razaranja

Što dosad znamo o ruskoj invaziji: Pogledajte s kojim je snagama Putin napao Ukrajinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon tjedana nijekanja upozorenja zapada na neizbježnu invaziju na Ukrajinu Rusija je direktivom Putina napala tu zemlju, a prvi ciljevi invazije su ukrajinska vojna postrojenja i aerodromi. No, pravi opseg ruske agresije zasad je nejasan, a kaotična izvješća pristižu sa svih strana. Ono što je sigurno jest da se napad dogodio bez upozorenja s ruske strane te da su pale i prve žrtve, koje se broje u stotinama mrtvih.

Rusija je u četvrtak pokrenula invaziju na Ukrajinu s kopna, iz zraka i s mora, što je najveći napad na drugu državu u Europi nakon Drugog svjetskog rata i potvrda najvećih strahova Zapada.

Puni opseg ruskog napada još nije jasan, ali ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da cilj nije okupacija ukrajinskog teritorija.

Rusija, prema ranijim podacima američke vojske koja intenzivno promatra stanje na rusko-ukrajinskoj granici, otkako je Rusija počela gomilati vojnu opremu i snage na granici s Ukrajinom, ima između 150.000 i 200.000 vojnika na pograničnim područjima.

Pentagon je još jučer izvijestio da je 80 posto tih snaga spremno za invaziju na Ukrajinu iz pograničnih područja, odnosno 120 bojnih taktičkih jedinica, zajedno s 24 ratna broda ruske ratne mornarice u Crnom moru, prenio je američki magazin Air Foce.

S obzirom na to da je invazija na Ukrajinu započela, sad se može očekivati da će obavještajna slika ruskih vojnih snaga i njihovih kretanja nakon upada u Ukrajinu biti manje jasna, na što je još jučer upozorio i viši dužnosnik američkog ministarstva obrane.

Pročitajte i ovo Fotografija iz Kijeva na dan početka ruske invazije Rat u Ukrajini Zelenski oštar: "Ukrajina je ostavljena sama da se bori protiv Rusije. Ja sam neprijatelju meta broj jedan, a moja obitelj meta broj dva"

Pročitajte i ovo Fotografija iz Kijeva na dan početka ruske invazije Rat u Ukrajini Zelenski oštar: "Ukrajina je ostavljena sama da se bori protiv Rusije. Ja sam neprijatelju meta broj jedan, a moja obitelj meta broj dva"

Američko ministarstvo obrane jučer je obavijestilo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će se invazija dogoditi unutar 48 sati, poručivši Zelenskom kratko i jasno da je Putin "spreman". Poručili su i da istražuju alternativne načine kako pružiti obrambenu pomoć Ukrajini ako njezin zračni prostor postane zabranjena zona.

Sad kad je invazija Rusije na Ukrajinu počela, pristižu izvještaji od Odese na jugu te zemlje do Kijeva i Krakova na sjeveru i sjeveroistoku o ruskim napadima i eksplozijama koje se mogu čuti. Preciznih informacija nema, a društvene mreže preplavljene su objavama o detonacijama u spomenutoj Odesi i Kijevu, kao i Krakovu, Dnjepru, Kramatorsku, Luhansku i Mauripolju.

Napad s juga, istoka i sjevera

Ruski projektili zasuli su ukrajinske gradove. Ukrajina tvrdi da kolone vojnika prelaze granicu u istočnim regijma Černihivu, Harkovu i Luhansku i da su se iskrcali na obalama gradova Odese i Mariupola na jugu.

Prema pisanju Daily Maila, u Odesi su se čule eksplozije, a navodno su iznad grada viđeni i ruski padobranci. U Mauripolju na jugoistoku Ukrajine začule su se jutros eksplozije. Ukrajinske vlasti tvrde da je iznad Luhanska srušeno pet ruskih vojnih zrakoplova, za što trenutno nema potvrde, dok je Rusija zanijekala da im je srušen ijedan vojni zrakoplov iznad Ukrajine. Isto tako, pored Luhanska je zauzet grad Ščastja.

Nadalje, u Mauripolju su isto tako jutros odjekivale eksplozije, prema prvim izvještajima, a u Dnjepru se dogodio raketni napad na ukrajinsku vojnu bazu. Ruske snage koje su prešle granicu Ukrajine upale su i u Harkov te gradom odjekuju eksplozije.

Stanovnici drugog po veličini ukrajinskog grada Harkova, najbližeg velikog grada ukrajinskoj granici, kažu da im se od eksplozija tresu prozori u stanovima. Grad je zahvalila panika.

Ukrajinski mediji izvijestili su i o eksplozijama u Borispolu, Čugevu i Lutsku, prenosi pak Sputnik.

U Kijevu je sjedište ukrajinske vojske napadnuto raketama, a raketama je napadnut i aerodrom Borispil te je tamo odjekivala i pucnjava iz vatrenog oružja.

Prve žrtve

Kijev je izvijestio, a prenosi Daily Mail, da su stotine ukrajinskih vojnika ubijene u ranim sukobima, s obzirom na to da su ukrajinske snage napadnute na svim pozicijama i bez upozorenja.

U ruskom napadu su korištene krstareće rakete, navođene bombe i rakete GRAD, a napadi su usmjereni na aerodrome, vojne baze, odlagališta streljiva i zapovjedna mjesta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ratno stanje Hrvatica iz Kijeva za DNEVNIK.hr opisala stanje u Ukrajini: ''Gužve na benzinskim pumpama, na bankomatima...''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAT JE POČEO Prve reakcije iz Bruxellesa: "Ukrajina će ovo prebroditi", "Ovo je jedan od najmračnijih trenutaka u Europi od Drugog svjetskog rata"

Ruski mediji pak pišu da su ruske snage "neutralizirale" ukrajinsku protuzračnu obranu, a na izvješća o oborenim ruskim borbenim zrakoplovima iznad Luhanska odgovaraju tvrdnjom da nisu izgubili niti jedan zrakoplov u dosadašnjem tijeku svoje specijalne vojne akcije.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je uništilo vojnu infrastrukturu u ukrajinskim zrakoplovnim bazama i desetkovalo ukrajinsku protuzračnu obranu.

Sputnik prenosi izvješće da su separatističke snage iz Luhanska (LPR) srušile dva ukrajinska vojna drona Baryaktar, kao i da su se dva grada u regiji Luhansk predala LPR snagama.

Čelnik proruskih separatista u istočnoj Ukrajini rekao je u četvrtak da je njihov glavni cilj ponovno vratiti kontrolu u regijama Lugansk i Donjetsk gdje se prostiru odcijepljeni teritoriji, objavila je novinska agencija Interfax.

"Operacija oslobađanja bit će gotova prilično brzo", obećao je čelnik tzv. Narodne Republike Donjeck, nekoliko sati nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu s ciljem potpore neovisnosti ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk pod kontrolom proruskih pobunjenika.,

Rusko ministarstvo obrane reklo je u četvrtak da njihovi zračni napadi nisu ciljali civilno stanovništvo te da ne predstavljaju prijetnju civilima.

U invaziju su se uključile i bjeloruske vojne snage, o čemu izvještavaju i zapadni i ruski mediji, pozivajući se na izvješća ukrajinskih pograničnih snaga.

Rusija je u međuvremenu prekinula sav pomorski promet Azovskim morem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene