Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pet vježbi, 10.500 NATO vojnika

Hrvatski vojnici otputovali na vježbu SABER STRIKE 2017, evo kakva će im biti uloga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kontingent od 51 pripadnika Zapovjedništva za potporu (ZzP) OS RH i dva pripadnika Američkih Oružanih snaga otputovali su u četvrtak u Republiku Litvu, a ispraćaju u Zagrebu nazočili su načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul, priopćeno je u petak iz MORH-a.

Sa pripadnicima OS RH koji su otputovali kao prethodnica, hrvatski kontingent će na vojnom vježbalištu "Pabrade" sudjelovati na međunarodnoj vojnoj vježbi "Saber Strike 2017", jednoj od najvećih ovogodišnjih vježbi u organizaciji Američkog zapovjedništva za Europu (US EUCOM).

Pročitajte i ovo Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje" 3. hrvatski kontigent u Mađarskoj Diljem su svijeta Hrvatski vojnici u mirovnim misijama čestitali građanima Božić i Novu godinu

Provodi se u lipnju na prostoru Litve, Latvije, Estonije i Poljske, s ukupno pet vježbi na zemljištu.

Na vježbi će sudjelovati snage iz 18 država članica NATO-a i ukupno 10.500 pripadnika. OS RH sudjeluju u ulozi vodeće nacije u Zapovjedništvu bojne za potporu te 6 pripadnika HKoV-a u sastavu zapovjedništva Manevarske bojne. Ukupno će na vježbi biti 59 pripadnika OSRH, a od kojih je sedam žena, priopćio je MORH.

Multinacionalnom bojnom za potporu (postrojbe OS RH, SAD – a i Norveške) zapovijedat će brigadir Ivica Raguž.

Osim u zapovjedništvu bojne, ZzP sudjeluje s RSOM (Reception, Staging, Onward Movement) vodom, CIS desetinom i medicinskim timom razine ROLE-1. Osim pripadnika OS RH na vježbu su upućena dva tegljača s poluprikolicama za transport kontejnera, kontejnerska dizalica, tri viličara, cisterna za gorivo, kombi i ambulantna vozila te kontejneri s opremom, dodaje se u priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene