Obavijesti Video Pretražite Navigacija
APOKALIPTIČNE SCENE

Svjedočanstvo Hrvata koji se našao usred epicentra potresa: "Ne možemo otići, sve su ceste urušene, katastrofa"

Aktualno Galerija Luka Biljan Luka Biljan Foto: DNEVNIK.hr Ruševine u Turskoj - 2 Ruševine u Turskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ruševine u Turskoj - 1 Ruševine u Turskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ruševine u Turskoj - 3 Ruševine u Turskoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Roko Badžim Galerija 1/7 >>
Dvije Hrvatice su ozlijeđene u potresima u Turskoj, ali su dobro. Blizu epicentra bio je i treći hrvatski državljanin - koji se javio netom prije Dnevnika Nove TV.

Stravičan potres probudio je i Hrvata Luku Piljana koji se u tom trenu nalazio u samom srcu epicentra, gradu Gaziantepu.

"Ovo je nešto strašno, skočio sam iz kreveta nisam ni znao gdje da idem, šta da radim. Mislim, sad kad me čovjek pita šta treba raditi za potres znam, ali u tom trenutku... katastrofa. Još je pas sa mnom, gledao me šta da radi, ali katastrofa. Ja se ni ne sjećam šta je bilo u tih minutu i pol", rekao je za Dnevnik Nove TV.

Cijela vječnost - toliko je trajalo, kaže. Njegova je zgrada u novijem dijelu grada i nije oštećena. No pokušao je odmah otići iz Gaziantepa.

"U ovom mjestu do kuda smo došli to je... ni jedna kuća nije cijela.
Sve je urušeno, sve, sve", potreseno je prepričao.

"Trenutno sam jedno 20 km od Gaziantepa. Probali smo otići iz Adane do Ancare, ali sve su ceste urušene, porušene, sve je srušeno i uništeno Odlučilo smo se vratiti nazad. Vozimo se već jedno 10 sati sigurno", rekao je.

Pročitajte i ovo Selo na obali Sumatre nakon tsunamija 2004. Katastrofalne posljedice Zastrašujući potresi u povijesti: Jedan je iza sebe ostavio više od 220 tisuća smrti, a onaj od 9,5 po Richteru uništio milijune domova

Drugi potres dočekao je na otvorenom.

"Ovdje u Gaziantepu pada snijeg kao u Puli jednom u 10 godina i k'o za vraga već pet dana pada snijeg, čistio sam auto da se maknemo odavde i samo sam vidio da mi se auto trese."

U Turskoj je već godinama i košarkaški trener Tomislav Mijatović. U Istanabulu se, kaže potres nije osjetio, ali je nemir u cijeloj zemlji.

"To je velika kilometarska udaljenost, ali naravno da od strane psihoze kako dan odmiče čujete da jedan zove familiju, drugi ide posjetit familiju... Jedan koelga je otišao iz mjesta pored epicentra, psihoza je prisutna, svi gledaju TV, slušaju...", ispričao je.

Pročitajte i ovo Potres u Turskoj Katastrofalni potresi u Turskoj i Siriji VIDEO Potpuni kaos i beznađe: Više od 3600 poginulih, mnogi noć provode na otvorenom

Život se u cijeloj zemlji preokrenuo preko noći, svjedoče to i naši sportaši u Turskoj.

"Trebali smo igrati danas u Istanbulu ali utakmica je odgođena kao i sve ostale koje su se trebale igrati danas", rekao je Robert Murić, nogometaš Konyaspora.

"Vidim po društvenim mrežama moj klub i ostali klubovi liga su izrazili žaljenje", dodao je Roko Badžim, košarkaš Konyaspora.

I svi se nadaju da jačih podhrtavanja neće biti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene