Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ESTONIJA POSLALA UPOZORENJE

Finska donijela odluku koja se čekala sa zebnjom: "Moramo to učiniti bez odgode"

Finska je objavila da će podnijeti zahtjev za pridruženje NATO savezu.

 

  • Finska mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u bez odgađanja, objavili su finski predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin u zajedničkoj izjavi
  • Estonija je posla upozorenje da će ovakav potez isprovocirati Rusiju

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

13:24 Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da Hrvatska snažno podržava finsku odluku. "Pogotovo imajući u vidu njihovu tradicionalnu sigurnosnu vanjsku politiku koja se bazirala na neutralnosti. Očekujemo, kad procedure budu zadovoljene, da tijekom svibnja apliciraju za članstvo. Iza toga se sastaje Sjevernoatlansko vijeće i slijedi potpisivanje protokola o pristupanju", kazao je Grlić Radman.

Na upit novinara što je s izjavom predsjednika Zorana Milanovića koji je kazao da neće podržati proširenje NATO-a, Grlić Radman navodi da je stav Vlade - snažna potpora Švedskoj i Finskoj.

"Tijekom vikenda se u Berlinu neformalno sastaju ministri u NATO-u. Pozvane su Švedska i Finska. Imali smo slično postupanje kad se radilo o članstvu Crne Gore pa onda i Sjeverne Makedonije. Veleposlanik, odnosno stalni predstavnik dobiva naputke iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, ili 'sa Zrinjevca', a tako će biti i u ovome slučaju", rekao je.

Nije eksplicitno odgovorio na pitanje koga će poslušati hrvatski veleposlanik pri NATO-u, predsjednika države koji se protivi širenju na Finsku i Švedsku ili vladu koja to podržava.

"Naputak je u službi naših nacionalnih interesa i to je sve jasno. Širenjem NATO-a jačamo snagu i sigurnost obrane NATO-a, ali i našu snagu i sigurnost i siguran sam da je i Predsjednik svjestan kako je to naš nacionalni interes", kazao je Grlić Radman i dodao da Milanović može imati svoje mišljenje, no da će veleposlanik zastupati naše interese kako bi "Hrvatska u međunarodnoj zajednici bila što vidljivija".

"Hrvatska takvim izjavama popravlja veliku štetu koju je Predsjednik nanio jer je ugrozio našu reputaciju. Mi ne želimo postati incidentna država", dodao je.

Na pitanje vidi li reakciju Rusije kao prijetnju, navodi: "Ako je to volja finskih ili švedskih državljana, onda to treba ispoštivati. Te zemlje su dobrodošle, tu nema nikakve prijetnje. Mi trebamo organizirati vlastitu obranu od bilo kakvih ugroza", rekao je Grlić Radman i dodao da se međunarodna zajednica suočava s različitim prijetnjama.

"Treba razgovarati i ulagati maksimalne diplomatske napore kako bi se eventualni sukobi prevenirali i kako bi se dokazalo da ulazak Finske i Švedske nikome nije prijetnja. Baltičke zemlje su ušle u Savez i nikome nisu prijetnja. Mislim da je to samo doprinos jednom klubu poput NATO saveza", dodao je.

Sauli Niinisto Gordan Grlić Radman (Foto: DNEVNIK.hr)

12:26 Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski pohvalio je Finsku zbog njezine "spremnosti da podnese zahtjev za članstvo u NATO  savezu". Zelenski je na društvenim mrežama objavio kako je razgovarao s finskim predsjednikom Niinistom o "europskoj integraciji Ukrajine".

12:24 Glasnogovornik Vladimira Putina Dmitri Peskov rekao je da je ulazak Finske u NATO prijetnja Rusiji.

"Finska se pridružila neprijateljskim koracima prema Rusiji, što je za žaljenje, ali i razlog za odgovor", poručio je Peskov. Glasnogovornik Kremlja rekao je da svi žele izbjeći izravan sukob između Rusije i NATO-a te da proširenje NATO-a neće učiniti svijet ili Europu stabilnijima. Peskov je rekao da napadi na ruske regije koje graniče s Ukrajinom znače da su potrebne dodatne mjere kako bi se osigurala sigurnost tih regija.

10:42 Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i dugogodišnji saveznik Valdimira Putina, reagirao je jutros na vijest o Finskoj i Švedskoj. Na Telegramu je objavio: "U kontekstu rata koji su pokrenule zapadne zemlje s Rusijom želim još jednom vrlo jasno artikulirati stvari koje su već tako očite svim razumnim ljudima.

1. Napumpavanje Ukrajine oružjem NATO saveza, obuka njezinih trupa za korištenje zapadne opreme, slanje plaćenika i izvođenje vježbi zemalja Saveza u blizini naših granica povećavaju vjerojatnost izravnog i otvorenog sukoba između NATO saveza i Rusije. 2. Takav sukob uvijek ima rizik da se pretvori u punopravni nuklearni rat. 3. Ovo će biti katastrofalan scenarij za sve." Zapadu je potom poručio da ne laže sebi i drugima i da se ne guši.

10:33 Švedska vlada planira idući tjedan poslati zahtjev za članstvom u NATO-u, nakon susjedne Finske, objavio je u četvrtak švedski dnevnik Expressen. Švedski parlament raspravljat će u ponedjeljak o sigurnosnoj situaciji i premijerka Magdalena Andersson sazvat će posebni sastanak kabineta na kojem će biti donesena formalna odluka o podnošenju zahtjeva, navodi list, pozivajući se na neimenovane izvore. Zahtjev će biti poslan odmah nakon toga, ako se ne dogodi nešto neočekivano, rekli su izvori.

U petak se očekuju zaključci revizije švedske sigurnosne politike, a vladajući socijaldemokrati još raspravljaju treba li je promijeniti i podržati apliciranje. Stranka bi odluku trebala donijeti u nedjelju.

10:19 Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde na Twitteru je reagirala na objavu Finske. "Finska je najbliži partner Švedske za sigurnost i obranu i moramo uzeti u obzir procjene Finske. Švedska će odlučiti nakon predstavljanja izvješća o sigurnosnoj politici.

 

 

10:00 Finska javna potpora pridruživanju NATO-u rekordno je porasla tijekom posljednjih mjeseci, a posljednja anketa nacionalne televizije YLE pokazuje da 76 posto Finaca podržava članstvo u NATO-u, a samo 12 posto je protiv. Podrška članstvu godinama se kretala oko 25 posto prije rata u Ukrajini. Sudbina Ukrajine bila je posebno uznemirujuća za Finsku, koja je vodila dva rata s Rusijom između 1939. i 1944. Finska je odbila pokušaj invazije, ali je izgubila oko 10 posto svojeg teritorija prema mirovnom sporazumu.

9:56 Švedska političarka Annie Lööf potez Finske vidi i kao poziv za akciju i za Švedsku. "Oči svijeta sada su uprte u Švedsku i Finsku. Švedska treba ići ruku pod ruku s Finskom kako bi ojačala zaštićenost i sigurnost u nordijskoj i baltičkoj regiji", napisala je.

9:50 Danska premijerka Mette Frederiksen pozdravila je odluku Finske, koja će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savezu. Izjavila je da će njezina zemlja učiniti sve kako bi se to ubrzalo. "Odluka će ojačati NATO i našu zajedničku sigurnost", izjavila je.

9:44 Ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto izjavio je da je ruska invazija na Ukrajinu promijenila sigurnosnu situaciju u Finskoj, ali dodaje da nema neposredne prijetnje. Smatra da bi pristupanje zemlje NATO-u ojačalo i savez i sigurnost u regiji Baltičkog mora, javlja Reuters.

9:38 Pristižu reakcije na objavu Finske. Estonija je pozdravila vjerojatno pristupanje Švedske i Finske NATO-u, ali je upozorila na dugoročne ruske pripreme za napad na baltičke zemlje. Visoki dužnosnici estonskog Ministarstva obrane pozvali su na daljnja pojačanja NATO-a, uključujući hitnu potrebu za postrojbama protuzračne obrane.

9:00 Finski predsjednik Sauli Niinisto objavio je dugoočekivani stav o mogućem pridruženju zemlje NATO-u. "Podnijet ćemo zahtjev za pridruženje NATO savezu", rekao je. 

Predsjednik Sauli Niinisto rekao je da zemlja, koja dijeli granicu s Rusijom od 1300 kilometara i tešku prošlost s Rusijom, mora podnijeti zahtjev za članstvo u organizaciji "bez odgađanja".

"Moramo to učiniti bez odgađanja", rekao je Niinisto. U zajedničkoj izjavi s premijerkom Sannom Marin rekao je da će potrebni koraci za donošenje ove odluke biti "brzo poduzeti u idućih nekoliko dana". 

Otkad je Rusija anektirala Krim 2014. godine, Finska je pojačala suradnju s NATO-om. No, dosad nije zatražila primanje u članstvo kako bi zadržala dobre odnose sa svojim istočnim susjedom, javlja Sky News.

Odluka o pridruživanju Finske NATO savezu mogla bi isprovocirati Rusiju, no finski predsjednik izjavio je ranije kako bi u tom slučaju za to bio kriv ruski predsjednik Vladimir Putin. Rusija je pak upozorila da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u Kalinjingradu, svojoj enklavi na baltičkoj obali ako se Finska i Švedska odluče pridružiti NATO-u.

Švedska će svoju odluku o mogućem pridruživanju objaviti u nedjelju. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene