Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema vanjske rasvjete

Njemačka uvodi brutalne mjere štednje energije: Pogledajte na koliko će se stupnjeva smjeti "grijati" nadolazeću zimu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Njemačka vlada donijela je u srijedu paket mjera radi uštede energije, uključujući ograničenje grijanja radnog mjesta na najviše 19 stupnjeva.

Mjere, koje bi trebale biti na snazi do kraja veljače sljedeće godine, predviđaju da se stubišta i hodnici više ne zagrijavaju, a na radnim mjestima koja iziskuju težak fizički rad prostorije bi se grijale na najviše 12 stupnjeva.

Pročitajte i ovo Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Iz tog pravila su izuzete medicinske ustanove, vrtići i škole. Trgovinama i poslovnim prostorima zabranjeno je dugotrajno otvaranje ulaznih vrata kako bi se spriječio gubitak topline, a privatnim kućanstvima grijanje bazena plinskim ili električnim grijalicama.

Nema vanjske rasvjete i osvjetljivanje spomenika

Vladine mjere o štednji energije se odnose i na rasvjetu poslovnih objekata. Svjetleće reklame kao i rasvjeta u izlozima neće smjeti biti uključene od 22 do 6 sati ujutro, uz izuzetak izloga u pješačkim podvožnjacima.

Javne zgrade više neće smjeti koristiti vanjsku rasvjetu, uključujući i osvjetljavanje kulturnih spomenika, odlučila je vlada.

Pročitajte i ovo Stednja energije u Europi - 4 UVOĐENJE MJERA Kakav plan za uštedu energije imaju europske zemlje? "To nas čini manje podložnima ucjenama"

Pročitajte i ovo Miro Skalicki ZAMJENA RUSKIH ENERGENATA Energetski stručnjak za Dnevnik Nove TV: "Europska unija nema jasnu ideju vezanu za preporuke o štednji"

Ministar gospodarstva Robert Habeck je rekao kako je tim mjerama može uštedjeti do dva i pol posto ukupne potrošnje energije u Njemačkoj. Cilj vlade je 20 posto.

"Nalazimo se pred zadatkom nacionalnih razmjera. Svaki doprinos se računa“, istaknuo je Habeck.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene