Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo 13.000 migranata blokirano je na granici između Grčke i Makedonije u jako teškim uvjetima, rekao je u subotu jedan grčki dužnosnik, pred summit EU-a i Turske idući tjedan koji se smatra ključnim za rješavanje izbjegličke krize.


"Ovdje je 13.000 ljudi i gotovo 20.000 u ovoj prefekturi, što je više od 60 posto ukupnog broja migranata u zemlji", rekao je guverner grčke prefekture Makedonije, Apostolos Tzitzikostas, za televiziju Skai, koji nadgleda podjelu hrane u Idomeniju.

Vezani članci Migranti u Grčkoj Grčka zatvara granice za migrante koji dolaze preko Turske: ''Ovo je važan korak u borbi protiv ilegalnih migracija'' Slika nije dostupna 'Moramo vratiti kući one koji nemaju izgleda dobiti azil'

"Ne možemo više sami nositi ovaj teret", rekao je, pozivajući grčku vladu da proglasi izvanredno stanje.

Broj tražitelja azila, ponajviše Sirijaca, Iračana i Afganistanaca, blokiranih u Grčkoj raste zbog toga što je Makedonija zatvorila granicu i restriktivnih mjera drugih balkanskih država, sve do Austrije.

U zemlji je blokirano više od 30.000 ljudi.

Merkel: Grčka je trebala osigurati prihvat 50.000 izbjeglica

Grčka mora brzo ispuniti obećanje da će osigurati smještaj za 50.000 izbjeglica i Europska unija trebala bi joj u tome pomoći, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu objavljenom u subotu.

"Grčka je po planu trebala osigurati mjesta za prihvat 50.000 izbjeglica do kraja 2015.", kazala je Merkel za Bild am Sonntag.

"To sada treba hitno riješiti jer grčka vlada mora jamčiti pristojan smještaj."

Dodala je da Grčka može računati na veću pomoć drugih država članica.

"Znam na osnovi svojih razgovora s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom da on to želi učiniti, ali i da treba našu pomoć i zato EU mora i hoće solidarno pomoći Grčkoj."

Napomenula je također da su Austrija i balkanske zemlje velikim dijelom krive za ovo što se događa u Grčkoj jer su jednostrano uvele granične kontrole. (Hina)