Klimatske promjene, ilustracija (Foto: AFP)
Klimatske promjene, ilustracija (Foto: AFP)

"Stvar je jednostavna: klima se mijenja. Vi možete to pokušati poreći, možete na moćne pozicije imenovati ljude koje za to nije briga, ali bez obzira na to priroda ima zadnju riječ", kazao je Dr. Gavin Schmidt, direktor NASA-inog Goddard instituta za svemirske studije.


Donald Trump je u krivu ako misli da se klimatske promjene ne događaju, upozorio je istaknuti NASA-in znanstvenik te dodao kako oni neće dopustiti ikakva uplitanja u njihov rad.

Podsjetimo, Trump je višekratno isticao kako je globalno zatopljenje "podvala Kine" te najavio da će "otkazati" Pariški sporazum o klimatskim promjenama koji je potpisalo više od 195 zemalja u prosincu prošle godine. Kazao je i da će zaustaviti financiranje programa UN-a protiv globalnog zagrijavanja, a zalaže se i za korištenje fosilnih goriva, što sasvim sigurno ne doprinosi smanjivanju efekta klimatskih promjena. Nadalje, u svoj je tranzicijski tim imenovao je Myrona Ebella, poznatog po tome što negira klimatske promjene.

Znanstvenici i aktivisti za zaštitu okoliša u SAD-u već su počeli niz akcija koje bi trebale Trumpa prije preuzimanja dužnosti uvjeriti da su klimatske promjene stvarne.

Dr. Gavin Schmidt, direktor NASA-inog Goddard instituta za svemirske studije, nagovijestio je i da će u tome imati saveznike među saveznim znanstvenim agencijama.

Na Twitteru je objavio graf koji uključuje nove podatke NASA-e, koji pokazuju da je prošli mjesec bio drugi najtopliji listopad otkad postoje mjerenja, što učvršćuje predviđanja da će 2016. biti najtoplija godina ikada. "To ne iznenađuje, globalno zatopljenje ne vodi računa o izborima", napisao je Schmidt. 

U intervjuu za Independent dr. Schmidt je kazao: "Stvar je jednostavna: klima se mijenja. Vi možete to pokušati poreći, možete na moćne pozicije imenovati ljude koje za to nije briga, ali bez obzira na to priroda ima zadnju riječ. To je nešto čime ćemo morati baviti prije ili kasnije, i bolje je prije nego kasnije. Nemamo izbora".

Na pitanje što će učiniti ako mu Trump kaže kako su klimatske promjene izmišljotina i upita ga za savjet, kazao je kako bi mu odgovorio sljedeće: "Uz dužno poštovanje, to nije istina".

"Vlada, znanost i stvari općenito idu dalje, bez obzira na političke stavove ljudi na vrhu", rekao je Schmidt. "Problem bi bilo ako bi se od nas zatražilo da se rezultati istraživanja na bilo koji način izvrću ili zataškavaju. To bi bilo puno ozbiljnije."

Naveo je kako su oni u vrijeme dok je predsjednik bio George W. Bush primali solidna financijska sredstva za svoja istraživanja, ali ima je bilo otežavano da rezultate iznesu u javnosti i cenzurirale su im se objave. "Nećemo odšutjeti bude li nova vlast pokušala slično učiniti", kazao je Schmidt. "Dokazi klimatskih promjena ne nestaju samo zato što ih ne želite vidjeti", rekao je na kraju.