Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova teorija o padu MH17

'Separatisti su htjeli oboriti ruski avion kako bi nas Putin napao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Separatisti su raketni sustav odvezli u krivo selo i umjesto Aeroflotovog zrakoplova koji je letio u blizini, srušili malezijski MH17, tvrdi Nalivajčenko.

Čelni čovjek ukrajinske obavještajne zajednice Valentin Nalivajčenko izjavio je da su proruski separatisti, koje optužuje da su oborili malezijski avion MH17 iznad Ukrajine, bila rušenje putničkog aviona ruskog nacionalnog prijevoznika Aeroflota.

Time bi, prema Nalivajčenku, predsjednik Rusije Vladimir Putin, dobio argument za vojnu invaziju Ukrajine, objavio je Daily Mail.

Plan je bio da separatisti raketni sustav BUK, kakvim se inače koristi i ukrajinska vojska, u tajnosti pokušaju dovesti u selo Pervomajsko, zapadno od Donjecka, ali na teritoriju pod kontrolom Kijeva. No, kako se oko Donjetska nalazi čak sedam sela istog imena, oni su ga zabunom odvezli u Prvomajsko istočno od Donjecka, koje je pak pod kontrolom pobunjenika.

Da su BUK odvezli u Pervomajsko zapadno od Donjecka, pogodili bi Aeroflotov avion na putu od Moskve do Larnace na Cipru, tvrdi ukrajinski obavještajac koji je javno progovorio o sumnjama. Letjelica bi, kazao je, pala negdje na teritorij pod kontrolom Ukrajine, poginuo bi veći broj ruskih turista, a Vladimir Putin za sve bi svalio krivnju na ukrajinsku vojsku te bi dobio opravdanje za invaziju.

Američki vojni tim u Ukrajini radi istrage pada MH17

'Taj cinični čin terora imao je za cilj dati opravdanje vojnoj invaziji Ruske Federacije', izjavio je Nalivajčenko i dodao da je Aeroflotov avion na letu AFL2074 kobnog 17. srpnja bio relativno blizu malezijskog Boeinga na letu iz Amsterdama za Kuala Lumpur.

'Nevjerojatno je apsurdno da je taj teroristički čin trebao biti usmjeren protiv nevinih ruskih civila koji su putovali na odmor sa svojom djecom', rekao je još obavještajac.

Kaže da je do ovakve teze došao na temelju istrage koju je pokrenula njegova služba SBU (nekada je bila dio ruskog KGB-a), a tvrdi i da je o svemu obavijestio tim međunarodnih istražitelja na čelu s Nizozemcima.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene