Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RUSIJA GA NE PRIZNAJE

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda želi istragu o ratnim zločinima u Ukrajini: Hoće li je ICC odobriti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu pokrenut će istragu o mogućim ratnim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini, najavio je glavni tužitelj ICC-a Karim Khan, koji mora dobiti odobrenje za istragu od ICC-a, a Rusija taj sud ne priznaje.

''Objavljujem da sam odlučio nastaviti s procesom pokretanja istrage o situaciji u Ukrajini, i to što je brže moguće”, naveo je glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karim Khan u svom priopćenju, kako prenosi dpa.

Nakon preliminarnog pregleda situacije Khan je, kako navodi, zaključio da "postoji razumna osnova za pretpostavku da su u Ukrajini počinjeni i navodni ratni zločini kao i zločini protiv čovječnosti" u događajima koji su prethodili ruskoj invaziji.

"S obzirom na širenje sukoba posljednjih dana, želim da istraga obuhvati i sve nove navodne zločine koji spadaju u nadležnost mog Ureda, a koje počini bilo koja strana u sukobu, na bilo kojem dijelu ukrajinskog teritorija", rekao je također Khan.

Prema Rimskom statutu, Ukrajina nije stranka Međunarodnog kaznenog suda, ali je prihvatila njegovu nadležnost u slučaju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti na svom teritoriju, navodi Khan. Rusija, pak, ne priznaje ovaj sud.

Tužitelj sada od suda mora dobiti odobrenje za istragu.

Raab: Putin će biti odgovoran u slučaju ratnih zločina u Ukrajini

Zamjenik britanskog premijera Dominic Raab upozorio je u utorak da će ruski predsjednik Vladimir Putin biti smatran odgovornim u slučaju eventualnih ratnih zločina u Ukrajini.

"To je jasno, da će i Putin i zapovjednici u Moskvi, na terenu u Ukrajini, biti smatrani odgovornima za svako kršenje zakona rata", rekao je Dominic Rabb, koji je i ministar pravosuđa, za SkyNews.

"Nećemo samo skrenuti pogled", dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SLIKA BUDUĆNOSTI Božičević: ''U školama nas se uči o ratovima, ne o miru, ali mir ćemo morati naučiti graditi ako želimo preživjeti''
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRILIKA ZA BUDUĆNOST Teršelič: ''Ovaj rat je i zajednički neuspjeh svih nas. U Europi ponovno nismo znali graditi mir''

Govoreći o Putinu, njegovim generalima i ruskim vojnicima u Ukrajini, Raab je rekao za BBC da postoji "realni rizik da završe na stolicama za optužene na sudu u Haagu".

Naglasio je da je siguran da će ako ICC odluči djelovati "Velika Britanija i njezini saveznici dati svoju praktičnu i logističku potporu".

Više o ratu u Ukrajini čitajte >> OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene