Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrtnost 90 posto

Povratak najsmrtonosnijeg virusa za koji ne postoji lijek: Zbog dvoje preminulih gotovo stotinu ljudi u karanteni

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Afrička država Gana potvrdila je dva smrtna slučaja od najsmrtonosnijeg virusa na svijetu, koji ubije i 90 posto zaraženih, a lijeka za njega nema.

Gana je potvrdila prva dva slučaja smrtonosnog virusa marburg, odnosno vrlo zarazne bolesti koju izaziva virus koji pripada istoj porodici virusa kao i onaj koji izaziva ebolu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fakultet šumarstva i drvne tehnologije donosi Mlade šumarice otkrile zašto su šume važne i zašto stablima prijeti odumiranje Uhvaćeni šišmiši (Foto: Glas Istre/Z.S.) Humano preseljeni Pulski vatrogasci hvatali šišmiše po bolnici: "Ovo je bila jedna od luđih intervencija"

Kako su priopćili iz bolnice u južnoj regiji Ashanti, oba zaražena pacijenta su preminula. Analiza uzorka pokazala je da se radi o virusu marburg, a to je potvrdilo i testiranje u Senegalu. Trenutačno se 98 osoba nalazi u karanteni zbog sumnje na kontakt s preminulima.

Virus su prenijeli šišmiši, a oboljeli povraćaju krv

Ne postoji lijek za virus marburg, ali doktori kažu da konzumacija puno vode i tretiranje specifičnih simptoma povećava šanse za preživljavanje. Virus je na ljude prešao preko voćnih šišmiša, a među ljudima se prenosi tjelesnom tekućinom. Simptomi uključuju visoku temperaturu, glavobolju, bol u mišićima, povraćanje krvi i krvarenje. Vladini službenici pozvali su građane da se drže dalje od špilja te da dobro ispeku meso prije konzumacije, javlja BBC.

Voćni šišmiši koji su na ljude prenijeli virus poznati su i pod nazivom ''leteće lisice'', a raspon njihovih krila može dosegnuti i 170 cm. Njihov naziv dolazi od činjenice da se uglavnom hrane voćem, a obitavaju u tropskim područjima Azije, Australije, istočne Afrike te na otočjima u Indijskom i Tihom oceanu.

Pročitajte i ovo Marburg virus ne postoji lijek Prijeti li nova epidemija? Opet se pojavio najsmrtonosniji virus, oboljeli krvare iz očiju, usta i ušiju: "Spremamo se na kontrolu širenja"

Pročitajte i ovo Ilustracija SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Stožer objavio najnovije podatke: Preminulo je još devet osoba

U Africi je ovaj virus ranije zabilježen u Angoli, Kongu, Keniji, Južnoafričkoj Republici i Ugandi. Prvi put se pojavio u gradu Marburgu u Njemačkoj 1967. godine, kada je umrlo sedam osoba. Ovaj je virus najsmrtonosniji bio u Angoli 2005. godine, u kojoj je virus ubio više od 200 ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene