Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izmjene, koje je predložio zastupnik Stranke demokratske akcije Jasnim Duvnjak, stupit će na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenom listu FBiH.


Parlament Federacije BiH u petak je usvojio izmjene entitetskog kaznenog zakona po kojima je nijekanje genocida u Srebrenici i ratnih zločina potvrđenih sudskim presudama postalo kazneno djelo kažnjivo do tri godine zatvora.

Vezani članci Slika nije dostupna Ako Dom naroda ne usvoji proračun: Ugrožena isplata plaća i mirovina u BiH Slika nije dostupna "Silujete demokraciju": Zastupnici HDZ-a i SDA-a napustili sjednicu Parlamenta Federacije BiH

Izmjene zakona je na sjednici u Sarajevu odobrio Dom naroda federalnog parlamenta, a ranije je to učinio i Zastupnički dom.

Genocid u Srebrenici: 'Majke Srebrenice su pokušale tužiti UN, nisu uspjele. UN je izvan zakona'

Izmjene, koje je predložio zastupnik Stranke demokratske akcije Jasnim Duvnjak, stupit će na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenom listu FBiH.

One se odnose na odredbe kojima se štiti ustavni poredak i koje su do sada predviđale kaznu zatvora od jedne do pet osoba za onoga tko javno izaziva ili širi nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji BiH.

Dodan im je novi stavak u kojemu je stoji da će onaj tko ta kaznena djela "počini javnim poricanjem ili opravdavanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravomoćnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ili domaćeg suda" biti kažnjen kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Haag: Nizozemska odgovorna za smrt više od 300 žrtava genocida u Srebrenici!

Duvnjak je rekao da je nijekanje genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina nova uvreda za sve žrtve i prepreka pomirenju među narodima u BiH te ga treba spriječiti i sankcionirati.

Raniji pokušaji usvajanja zakona na državnoj razini propali su, jer su im se uvijek protivili zastupnici iz političkih stranaka sa srpkim predznakom.

Komentirajući najave usvajanja zakona u FBiH, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, poznat po tome što niječe genocid u Srebrenici, izjavio je ranije ovog tjedna da taj zakon "mogu okačiti mačku o rep". "To je problem FBiH", rekao je Dodik.

Zasad je nejasno mogu li se kaznene odredbe primijeniti i na osobe iz RS. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook