Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Usred glavnog grada Srbije smjestila se farma muha, jedina takve vrste na svijetu, u kojoj se uzgaja na tisuće tih, u kućanstvu 'nepoželjnih', životinja.


U desecima ćelija, muhe polažu jaja koja se zatim transpotiraju do postrojenja gdje ličinke prerađuju životinjski izmet i prave organsko gnojivo vrhunske kvalitete.   

Vezani članci Kandidati serije Farma Tko će se okititi titulom pobjednika Farme i osvojiti glavnu nagradu od pola milijuna kuna? Tomislav Pavlović Pobjednik "Farme" otkrio nam je što će učiniti s osvojenih pola milijuna kuna, a doznali smo i još jednu sretnu vijest!

Tvrtka 'Altamed' jedini je vlasnik u svijetu patenta za ovakva postrojenja, odnosno, za ovakvu vrstu prerade organskog otpada. 

Na farmama u Batajnici i Sremčici crvi jedu životinjski otpad i na taj načiun, u roku pet dana, prave gnojivo. 

'Tajna je u domaćoj muhi, ali više od toga nećemo otkriti. Muhe iz jednog kaveza dovoljne su za preradu oko tone gnojiva. Ovo organsko gnojivo ima široku upotrebu u voćarstvu, ratarstvu, povrtlarstvu, hortikulturi, itd. Ovi crvi još se koriste u u stočarskoj proizvodnji i izuzetno su bogati proteinima jer ih sadrže 60 do 80 posto  lako probavljivih proteina, a ostalo su masti, minerali i vitamini', objašnjava Aleksandar Mijanović, šef šef proizvodnje na farmi „Altamed".

Najveći interes za farmu muha pokazao je Nacionalni kraljevski institut za poljoprivredu iz Danske, a vrlo su zainteresirani stručnjaci iz Kraljevskog norveškog instituta za ribarstvo, Japanci, Talijani, Bugari i Izraelci.