Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićeni direktori

"Okrivljavanje i sramoćenje": Tri europske zemlje u svađi zbog kontaminiranih jaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik zadužen za sigurnost hrane sazvao je sastanak ministara i nacionalnih nadzornih agencija kako bi razmotrili slučaj kontaminiranih jaja koji je doveo do međusobnog optuživanja nekoliko članica EU-a.

Napetosti su porasle među ministrima poljoprivrede Belgije, Nizozemske i Njemačke nakon što su pronađeni tragovi umjereno otrovnog insekticida fipronila u jajima.

Pročitajte i ovo Geert Wilders Protivi se pomoći Nizozemski Donald Trump poručio: "Mi smo europske budale jer smo primili najviše ukrajinskih izbjeglica" Neredi u Nizozemskoj Ozlijeđeni policjaci VIDEO Veliki sukobi Eritrejaca u Nizozemskoj: Pale automobile, proglašeno izvanredno stanje

"Okrivljavanje i sramoćenje nigdje nas neće dovesti i želim da to prestane", rekao je povjerenik Vytenis Andriukaitis za Reuters.

On je kazao kako se nada da će se sastanak održati prije kraja rujna.

"Trebamo zajedno raditi kako bismo izvukli lekcije i krenuli naprijed umjesto da gubimo energiju na upiranje prstom", istaknuo je.

Milijuni kokošjih jaja povučeni su s polica europskih supermarketa iz straha od korištenja insekticida fipronila, a tisuće kokoši mogle bi biti uništene u Nizozemskoj.

Nizozemska policija uhitila je dvije osumnjičene osobe u četvrtak u sklopu istrage o nezakonitoj primjeni otrovnog insekticida u peradarskoj industriji.

Tužitelji su u izjavi naveli da je u sklopu istrage pretraženo osam lokacija u Nizozemskoj i Belgiji, zaplijenjena su vozila, bankovni računi i nekretnine.

Uhićeni su direktori nizozemske tvrtke Chickfriend, koja je u središtu skandala. Pretražene lokacije povezane su s Chickfriendom, koji je navodno koristio pesticid, kao i potencijalni nabavljači.

Direktori su osumnjičeni za ugrožavanje javnog zdravlja i posjedovanje zabranjenih pesticida.

Konzumacija kontaminiranih jaja prošla je "bez primijećenih utjecaja na zdravlje"

Gotovo 200.000 komada kontaminiranih belgijskih jaja stavljeno je u prodaju između travnja i svibnja i konzumirano je "bez ikakvih primijećnih utjecaja na zdravlje", priopćilo je u petak francusko ministarstvo poljoprivrede.

Oko četvrtine milijuna jaja kontaminiranih insekticidom fipronilom uvezeno je u Francusku između travnja i srpnja.

Još jedna pošiljka od 48.000 kontaminiranih jaja iz Nizozemske uvezena je u srpnju. Preostala jaja iz te pošiljke povučena su iz prodaje nakon skandala s fipronilom.

Ministarstvo navodi da niske razine firponila u kontaminiranim jajima, uzevši u obzir prehrambene navike Francuza, predstavljaju vrlo mali rizik za ljudsko zdravlje.

Francusko tijelo za sigurnost hrane ANSES priopćilo je da bi odrastao čovjek težak 70 kilograma mora pojesti najmanje 10 jaja u jednom obroku da bi izložio riziku od akutnog trovanja, a čak i u takvim slučajevima posljedice su "većinom benigne". (Hina)


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene