Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekonomsko zastraživanje

Europska komisija predložila učinkovit alat za suprotstavljanje ekonomskim ucjenama: ''Trgovina se sve više koristi kao oružje''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija u srijedu je predložila novi instrument koji će joj omogućiti lakše nametanje ekonomskih sankcija protiv trećih zemalja koje vrše ekonomski pritisak na EU i njezine članice.

 Novi instrument trebao bi omogućiti Europskoj uniji da se lakše suprotstavi ekonomskim ucjenama trećih zemalja koje su zlorabile podijeljenost država članica jer je za nametanje sankcija potrebna jednoglasna potpora svih članica.

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Važne odluke u Europskoj uniji Dugo se spominje Tjedan koji bi mogao odrediti budućnost Europe: Rusija i SAD razbacale su geopolitičke karte

Kako bi se pojednostavilo donošenje odluka o protumjerama, sada se predlaže mogućnost da Komisija nametne ekonomske sankcije protiv neke treće zemlje, a zemlje članice bi takvu odluku mogle zaustaviti samo kvalificiranom većinom.

“U vrijeme kada rastu geopolitičke napetosti, trgovina se sve više koristi kao oružje i EU i njezine članice postaju izložene ekonomskom zastrašivanju. S ovim prijedlogom šaljemo snažnu poruku da će EU čvrsto braniti svoje interese”, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Novi instrument bi se uglavnom koristio kao sredstvo odvraćanja.+

Protumjere kao krajnje sredstvo

Komisija navodi da će se protumjere uvoditi samo kao krajnje sredstvo kada se iscrpe svi drugi načini odgovora na ekonomsko zastrašivanje.

Mehanizam se odnosi samo na ekonomske ucjene, a ne na druge oblike pritiska ili zastrašivanja u odnosima s trećim zemljama.

Temeljni je cilj spriječiti treće zemlje da vrše pritisak na EU i miješaju se u unutarnja pitanja EU-a.

Namjera je spriječiti treće zemlje da ograniče ili ugroze trgovinu ili ulaganja s ciljem promjene politika EU-a u područjima kao što su klimatske promjene, oporezivanje ili sigurnost hrane.

Ovaj prijedlog uredbe trebaju odobriti države članice i Europski parlament.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene