Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegli iz Ukrajine

Dvjestotinjak siročadi iz doma u Zaporižju bježi u Poljsku, putovali su 24 sata: "Srce mi je slomljeno. Tako su mali"

Aktualno Galerija Ukrajinska djeca bježe od rata - 7 Ukrajinska djeca bježe od rata - 7 Foto: DNEVNIK.hr Olga Kičer, ravnateljica doma za nezbrinutu djecu - 1 Olga Kičer, ravnateljica doma za nezbrinutu djecu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Olga Kičer, ravnateljica doma za nezbrinutu djecu - 2 Olga Kičer, ravnateljica doma za nezbrinutu djecu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ukrajinska djeca bježe od rata - 6 Ukrajinska djeca bježe od rata - 6 Foto: DNEVNIK.hr +4 Ukrajinska djeca bježe od rata - 5 Galerija 1/9 >>
Prema podacima UN-a, u 10 dana iz Ukrajine je izbjeglo više od milijun i pol ljudi. Među njima je mnogo djece.

U Lviv je stigla skupina od dvjestotinjak mališana, inače korisnika Doma za nezbrinutu djecu u Zaporižju.

Pročitajte i ovo Avdijivka Novi gubici Ukrajina ostala bez dijela teritorija: Obećana pomoć Zapada nije stigla Ukrajinski vojnici u Kremini 12. siječnja 2023. rat u Europi Pet glavnih točaka koje Rusi probijaju, Ukrajinci su nadjačani: "Situacija je napeta"

Djeca su s odgajateljicama i ravnateljicom dom napustila prije dva dana, kada je ruska vojska napala tamošnju nuklearnu elektranu.

Vlakom su putovali 24 sata, a sada ih čeka višesatni put autobusima do novog doma u Poljskoj.

"Srce mi je slomljeno. Oprostite... Teško je. Kada su obitelji razdvojene, jako je teško. Oprostite, jednostavno nemam riječi. Toliko mi je žao ove djece, toliko su mali", rekla je Olga Kičer, ravnateljica Doma za nezbrinutu djecu.

Kako je padala noć i temperatura bila sve niža, djeca su strpljivo čekala na peronu na željezničkoj stanici u Lvivu. Stariji čuvaju mlađe, dok ih je djelatnici sirotišta sve pomno prebrojavaju.

Nastavljaju put autobusima

Manja djeca čvrsto su držala svoje igračke. Nitko od njih nije plakao niti se žalio.

16-godišnji Vladimir Kovtun rekao je da se sada osjeća sigurno. "Užasno je ostati u Zaporižju kada se aktiviraju sirene za zračni napad i moramo se stalno skrivati ​​u podrumu", kazao je.

Djecu su odgajatelji vodili kroz dvoranu za prodaju karata prepunu drugih Ukrajinaca. Više od 65.000 izbjeglica prošlo je kroz postaju samo u petak.

Kada je snijeg počeo padati, djeca su se ukrcala u nekoliko autobusa koji će ih prevesti u novi dom u Poljskoj. Proći će nekoliko sati prije nego što pređu granicu, piše Reuters.

"Ne želimo napustiti Ukrajinu – volimo je", rekla je Kičer. "Ali, nažalost, moramo otići", dodala je.

"Putin jednostavno ubija ljude... Ja ne razumijem zašto ruski narod ne može vjerovati da smo bombardirani - da ubijaju nas i našu djecu", rekla je Kičer.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene