Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAKLJUČCI VIJEĆA EUROPSKE UNIJE

Dragan Čović o stanju u BiH i Plenkoviću i Milanoviću: ''Bit će velika vještina napraviti pozitivnu sinergiju ta dva karaktera"

Predsjednik bosanskohercegovačkog HDZ-a Dragan Čović komentirao je u Dnevniku Nove TV zaključke o BiH koje je usvojilo Vijeće Europske unije u Bruxellesu.

''Zadnjih 15-ak godina imamo različite zaključke koji dolaze iz Bruxellesa i svake godine pokušavamo podići zainteresiranost za BiH zemalja EU koje uopće nisu zainteresirane. Mislim da imamo dovoljno uvjeta za nastavljanje borbe za našu ravnopravnost i legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda u BiH", izjavio je predsjednik bosanskohercegovačkog HDZ-a Dragan Čović komentirajući u Dnevniku Nove TV zaključke o BiH koje je usvojilo Vijeće Europske unije u Bruxellesu.

Predsjednik Milanović objavio je pismo koje je poslao premijeru Plenkoviću, a tiče se prava Hrvata u Bosni i Hercegovini i zaključaka Vijeća Europske unije. Na pitanje tko je u pravu – Milanović ili Plenković – Čović kaže da je zahvalan obojici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUKOB DVA BRDA Milanović opleo po Plenkoviću: ''Molim ga da me ne brani pred zlostavljačima Hrvata. Ne pomagaj, izginusmo!'' Stigao odgovor iz HDZ-a

Pročitajte i ovo Zoran Milanović PREMIJER IZ BRUXELLESA O PISMU Plenković uzvratio Milanoviću: "To doživljavam kao nečiji PR potez, ne bi li netko ukazao na svoje postojanje"

''Bit će velika vještina, bez obzira na razlike koje imamo danas u svakodnevnici, napraviti pozitivnu sinergiju ta dva karaktera i dva djelovanja. Ali uistinu hvala predsjedniku Vlade jer zadnjih pet šest godina čini veliki iskorak da pridobijemo najveći dio članica EU-a, a i predsjedniku Republike Hrvatske jer na svaki način pokušava otvoriti pitanje Hrvata u BiH. Ja se neću baviti njihovim promišljanima'', rekao je.

Na pitanje tko ipak više radi na zaštiti Hrvata u BiH, Čović kaže da želi da i Milanović i Plenković nastave ovim intenzitetom. ''Mislim da će nam to pomoći. Različita promišljanja dovela su nas do toga da nositelji vlasti u Hrvatskoj daju dosta pažnje za naše prilike u BiH, osobito za iskušenja koja stoje pred hrvatskim narodom u BiH. Moja poruka je jedno velika hvala i predsjedniku Vlade i predsjedniku Republike i molim ih da nastave državi na dnevnom redu Hrvatske u Bosni i Hercegovini'', poručuje.

Čović je odgovorio i na pitanje je li iskreniji i bolje razumije hrvatski položaj u BiH Izetbegović ili Dodik. ''Uvjeren sam da jedan i drugi imaju svoje ambicije. Često sam govorio da se separatizam i unitarizam nadopunjavaju. I jedan i drugi vidno štete i BiH ali i poziciji Hrvata u BiH. Morat ćemo naći rješenje unutar BiH. Uvjeren sam da je moj misija to raditi mirnim putem jer bez hrvatskog naroda neće postojati BiH'', zaključio je Čović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene