Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trumpu se ne piše dobro

Direktori se drže zajedno: Novi tužitelj za slučaj Rusije, bivši je direktor FBI-a i Comeyjev prijatelj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši direktor FBI-ja Robert Mueller imenovan je u srijedu posebnim tužiteljem u istrazi o "naporima ruske vlade da utječe na predsjedničke izbore 2016. i s tim povezanih pitanja", priopćilo je u srijedu američko ministarstvo pravosuđa.

Ministarstvo pravosuđa navelo je da imenovalo Muellera kao posebnog savjetnika u istrazi o mogućoj povezanosti tima američkog predsjednika Donalda Trumpa koji mu je pomagao u izbornoj kampanji za predsjedničke izbore 2016. i Rusije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon svjedočenja u Senatu Trump optužuje bivšeg šefa FBI-ja za curenje informacija Slika nije dostupna Izjava na sedam stranica Bijela kuća razmatra Comeyevu izjavu koja tereti Trumpa

Do imenovanja je došlo zbog sve glasnijih zahtjeva, među kojima i onih članova Kongresa, za neovisnom istragom navodnih ruskih napora da utječu na ishod američkih predsjedničkih izbora u studenome prošle godine u korist Trumpa a na štetu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Pritisci na Trumpa oko pitanja upletenosti Rusije porasli su nakon što je on prošloga tjedna otpustio šefa FBI-ja Jamesa Comeya, koji je pokrenuo istragu o tom pitanju.

Američke obavještajne agencije objavile su početkom godine da se Rusija umiješala u američke predsjedničke izbore.

Nova kriza za Trumpa

"Moja odluka (da imenujem posebnog tužitelja) nije dokaz da je zločin počinjen ili da je podignuta bilo kakva tužba", kazao je zamjenik glavnog državnog tužitelja Rod Rosenstein u priopćenju.

"Odlučan sam u tome da je posebni tužitelj potreban kako bi američki narod imao puno povjerenje u ishod istrage", kazao je.

Američki predsjednik je suočen s brojnim krizama nakon što je prošlog tjedna otpustio šefa FBI-ja Jamesa Comeya, koji je istraživao moguću kooordinaciju između članova njegovog tima u kampanji i ruske vlade.

Dan nakon smjenjivanja utjecajnog Trumpovog savjetnika 14. veljače, koji je propustio spomenuti kontakte s jednim ruskim diplomatom, Donald Trump je navodno tražio od Comeya da zaključi istragu o savjetniku Michaelu Flynnu, objavio je u utorak The New York Times. (HINA)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene