Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZVECKANJE ORUŽJEM

Direktor CIA-e o Putinu i mogućoj eskalaciji u nuklearni rat: "Te rizike ne treba podcjenjivati"

William Burns, direktor CIA-e
William Burns, direktor CIA-e Foto: Afp
Analize Putinovog ponašanja i ciljeva svakim su danom sve zanimljivije. Svoje je poglede na rat u Ukrajini u subotu je iznio direktor CIA-e William Burns. Dotaknuo se i ruskog korištenja nuklearnog oružja.

Direktor CIA-e William Burns upozorio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin puno uložio u drugu fazu svog rata u Ukrajini i vjeruje da je "udvostručenje" vojnog sukoba i dalje njegov najbolji put naprijed.

Upravo takav način razmišljanja, rekao je Burns, čini drugu fazu ofenzive barem jednako riskantnom, a možda čak i rizičnijom od prve faze sukoba.

"On je u stanju uma u kojem ne vjeruje da si može priuštiti gubitak", dodao je.

"Njegova uvjerenja o Ukrajini i realnosti sposobnosti Rusije da nastavi s otklanjanjem ukrajinskog otpora - ne znam je li to još poljuljano", dodao je. "Dakle, ulozi su prilično visoki", nastavio je, piše CNN.

Taj stav temelji se na onome što je Burns rekao da je primijetio o Putinu tijekom posljednjih nekoliko godina.

Pročitajte i ovo Ivica Madnić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 IVICA MANDIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV Vojni analitičar o Hrvatu zarobljenom u Mariupolju i tijeku rata: "Mislim da njegov život nije ugrožen. Rusija nema više vojnika"

Pročitajte i ovo Moskva pripreme za dan pobjede VIDEO Jezivo upozorenje Zapadu?! Putin se razmahao nuklearnim raketama na Crvenom trgu

"Ono što sam vidio, posebno tijekom posljednjeg desetljeća, je da se na neki način upija u vrlo zapaljivu kombinaciju pritužbi i ambicija i nesigurnosti koje su sve nekako umotane zajedno", rekao je.

Burns je također istaknuo kako se rizik od eskalacije rata u nuklearni sukob ne smije podcijeniti tijekom druge faze, iako američka obavještajna zajednica u ovom trenutku ne vidi "praktične dokaze ruskog planiranja za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja".

"S obzirom na vrstu zveckanja sabljama koje smo čuli od ruskog vodstva, ne možemo olako shvatiti te mogućnosti. U trenutku kada su ulozi za Putinovu Rusiju vrlo visoki, a ti rizici u ovoj drugoj fazi sukoba su ozbiljni i ne treba ih podcjenjivati", naveo je.

Sve o ratu u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene