Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Delo:

Zajednice selafitskih muslimana u Sloveniji posjećuju vahabitski propovjednici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje dvoje slovenskih državljana koji se povezuju s vahabitskim islamom boravilo je prošle godine u Siriji, a nakon povratka ih je o njihovim aktivnostima ispitivala policija, navodi u petak ljubljansko "Delo".

Slovenske sigurnosne službe su prije nekoliko godina iznijele službenu procjenu da radikalni islamisti doduše ne predstavljaju neposrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti, ali da bi se to u budućnosti moglo promijeniti. U Ljubljani su službeno registrirana dva društva za promociju islama, El-Iman i Ensarud-Din, a na otvorenju sunitskog mesdžida (molitvenog prostora), u slovenskoj je prijestolnici prije tri godine bio i Husein Bilal Bosnić koji je ovog tjedna uhićen u Sarajevu zajedno sa skupinom radikalnih islamista u akciji Damask, navodi vodeći slovenski list.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati

"Delo" dodaje da slovenska obavještajna služba SOVA primjećuje kako pripadnike male zajednice selafitskih muslimana u Sloveniji povremeno posjećuju vahabitski propovjednici koji promoviraju nasilje prema Zapadu, a djeluju između Austrije i BiH, proširujući ultrakonzervativnu struju islama. Slovenski ministar vanjskih poslova u odlasku Gregor Virant nije htio potvrditi navode kako je na jednoj sjednici parlamentarnog odbora za sigurnost navodno iznio podatak da se na strani ekstremnih islamista u Siriji bore trojica muslimana državljana Slovenije, navodi u petak "Delo".

Tajnik službene Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet Porić ogradio se od mogućeg djelovanja pripadnika islamske vjere koji zagovaraju nasilje, rekavši da to nema veze s izvornom muslimanskom religijom. On je priznao da imaju teškoće s djelovanjem "pojedinaca" koji su muslimani, ali djeluju u društvima s kojima službena islamska zajednica nema veze, te da s njima povremeno imaju "verbalne sukobe".

"Muslimani u Sloveniji dio su islamske zajednice. U njoj postoje određena pravila prema kojima djelujemo i kojih se članovi pridržavaju. S druge strane postoje i pojedinci koji su nas napustili i rade na svoj način", kazao je Porić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene