Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraljev govor

Charles III. u obraćanju poslao znakovitu poruku Harryju i Meghan te progovorio o nasljedniku Williamu

Charles III. u svom prvom govoru kao britanski kralj rekao je da je njegova majka Elizabeta II., koja je preminula u četvrtak, bila inspiracija i primjer njemu i obitelji.

"Obraćam vam se s osjećajem duboke tuge. Njezino Veličanstvo je tijekom života bilo nadahnuće i inspiracija cijeloj obitelji te joj dugujemo mnogo toga jer nam je pružila toliko ljubavi, nježnosti, razumijevanja i bila nam je primjer i inspiracija. Živjela je dobar život. Osim osobne tuge s većinom od vas dijelimo dubok osjećaj zahvalnosti tijekom kojih je moja majka služila narodima", započeo je govor novi britanski kralj.

Prisjetio se kako je Elizabeta II. na 21. rođendan obećala služiti cijeli svoj život svom narodu i za nju to je bilo više od obećanja. 

"Za nju je to bila duboka osobna obveza. Žrtvovala se za tu svoju dužnost. Njezina predanost i posvećenost nikad nije posustala. Ljubav, divljenje i sve ostalo što je nadahnjivala postao je zaštitni znak njezine vladavine. Kombinirala je kvalitete uz toplinu i humor. Uvijek je vidjela najbolje u ljudima. Odajem počast uspomeni na svoju majku i njezinoj službi", rekao je Charles III. 

Pročitajte i ovo Kraljevska obitelj: Elizabeta II. i princ Philip s Charlesom i Annom povijesni trenutak Charles III. prisjetio se uspomena s majkom: "Jedan prizor nikada neću zaboraviti. Bili smo mali i kupali smo se, a onda je ona ušla"

Pročitajte i ovo Balmoral Zavladao je šok Zadnji sati kraljice Elizabete II.: Cure detalji što se događalo nekoliko sati prije kraljičine smrti

Pročitajte i ovo Kraljica Elizabeta II. - 14 Kraj jedne ere Od odgovorne djevojčice do moćne vladarice: Evo koji su trenuci obilježili život kraljice Elizabete!

"Kad je došla na prijestolje svijet se borio s posljedicama Drugog svjetskog rata. Tijekom 70 godina države su se promijenile. Kroz sve promjene i izazove naša nacija prosperirala je i razvijala se i naše vrijednosti su ostale i moraju ostati konstanta.  Nevjerojatno sam ponosan na to što je Elizabeta II. učinila. Vladari imaju odgovornost. Odgojen sam da cijenim tradicije, vrijednosti i odgovornosti naše jedinstvene povijesti. Zavjetujem se, dok mi Bog bude dao, da ću čuvati vrijednosti naše zemlje. Gdje god živite, u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva ili diljem svijeta, služit ću vam s ljubavlju, lojalnošću i poštovanjem. Moj će se život promijeniti. Neću više toliko vremena moći posvećivati humanitarnom radu, ali znam da će njega nastaviti drugi. Ovo je i vrijeme velikih promjena za moju obitelj. Računam na pomoć svoje voljene supruge Camille. Vjenčali smo se prije 17 godina i ona je postala moja kraljica supruga te znam da će ona u svoju novu ulogu unijeti posvećenost", naglasio je.

Zatim se osvrnuo na  sinove.

"Moj nasljednik William sad preuzima odgovornosti i dužnosti  vojvode od  Cornwella koje sam ja imao više od 50 godina. Ponosno ga proglašavam princom od Walesa. Želim izraziti ljubav za Harryja i Meghan koji nastavljaju graditi život u inozemstvu" rekao je Charles III.

"U ime cijele obitelj kažem najiskrenije hvala za vaše izraze sućuti i podršku to mi neizmjerno znači. Mojoj dragoj majci dok počinješ svoj put da se pridružiš mom ocu... Hvala ti na ljubavi i predanosti našoj obitelji . Hvala ti što si tako marljivo služila našoj naciji i državi. Neka te anđeli odvedu na tvoj vječni počinak", zaključio je dirljivo obraćanje Charles III.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene