Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush odbacio odluku Vrhovnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
- Nitko neće dobiti kartu za 'slobodan izlazak iz zatvora', izjavio je glasnogovornik Bijele Kuće Tony Snow nakon objavljivanja presude Vrhovnog suda kojom se ukidaju 'prijeki sudovi'.

Tom presudom američkom predsjedniku je praktički oduzeto pravo da tretira zatvorenike Guantanama mimo Ženevskih konvencija, kao i "američkih pravnih standarda". 

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Američki predsjednik George W. Bush, koji je te sudove uveo pod imenom "vojna povjerenstva" za osumnjičene teroriste, sada ih, usprkos presudi, odbija ukinuti. Prilikom obraćanja novinarima nedugo nakon objavljivanja presude, Bush je obećao da će zaključke suda uzeti "vrlo ozbiljno". 

No naznačio je da bi mogao tražiti odobrenje Kongresa za uskrsavanje prijekih sudova. "Amerikanci trebaju znati da ova presuda, kako je ja shvaćam, neće ubojice pustiti na ulice", kazao je Bush. 

To je ustvari točno jer presuda ne zahtjeva oslobađanje zatočenika iz Guantanama, i ostavlja mogućnost osmišljavanja novog načina da im se sudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene