Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA UDARU I DJECA I ODRASLI

Proglašena epidemija u susjedstvu! Vratila se iskorijenjena zarazna bolest, stručnjaci objašnjavaju kako je prepoznati

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Broj oboljelih od malih boginja ili ospica toliko je narastao u Smederevu da je proglašena epidemija.

Liječnica iz Infektivne klinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Maja Ristović upozorava da su male boginje vrlo opasne, da je indeks zaraze gotovo sto posto, zbog čega vlasti apeliraju na zaštitu i cijepljenje.

Zbog pojave malih boginja u Srbiji svi oni koji nisu primili MMR cjepivo od 12 mjeseci do 18 godina pozvani su da se cijepe jer bolest može biti opasna i za djecu i za odrasle.

Na teritoriju Smedereva proglašena je epidemija i trenutačno je potvrđeno 15 slučajeva zaraze. Uglavnom se radi o necijepljenim pacijentima ili je njihov cijepni status nepoznat. Zaražena trudnica iz Smedereva prebačena je u Beograd na Kliniku u Višegradskoj i njezino je stanje stabilno, piše Nova.rs.

  Pročitajte i ovo Ilustracija ŠIRENJE INFEKCIJE Ospice potvrđene kod još dvoje djece u susjedstvu: Liječnici poslali upute tko im se sve treba javiti

Liječnici naglašavaju da male boginje mogu biti opasne kod osoba sa slabijim  imunitetom, a posebno su ugrožene osobe koje boluju od određenih malignih bolesti. Isto tako opasne su i za trudnice, kod njih može doći do odbacivanja ploda.

Pročitajte i ovo Ilustracija KOMPLIKACIJE MOGU BITI TEŠKE U susjedstvo stigla izrazito zarazna virusna bolest: Epidemiolozi upozoravali na epidemiju, ali ih nisu slušali

Pacijent je najzarazniji 48 sata prije izbijanja osipa i pet dana poslije.

Ospice se prenose direktnim kontaktom, znači sekretom iz nosa, ždrijela, kapljicama se direktno prenosi na osobu koja je blizu.

Osip se javlja prvo iza ušiju, onda ide preko lica i spušta se na trup, ruke, noge. Kako liječnici upozoravaju, kod teške bolesti odmah se javlja visoka temperatura, pacijent je malaksao, osip je jak, pacijenti puno kašlju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene