Branitelji iz BiH blokiraju granični prijelaz (Foto: Klix.ba)
Branitelji iz BiH blokiraju granični prijelaz (Foto: Klix.ba)

Više desetaka pripadnika udruge Zaboravljeni branitelji iz BiH zapriječilo je u srijedu promet na tri granična prijelaza kod Metkovića i Vrgorca tražeći isplatu posebnih dodataka za sve branitelje i druge beneficije, što je izazvalo velike gužve.


U 13:05 sati branitelji iz BiH su odblokirali granične prijelaze Bijača, Orahovlje i Crveni Grm, ali su Parlamentu Federacije BiH dali ultimatum da do ponedjeljka usvoji Rezoluciju o isplatama posebnih dodataka i drugih beneficija za sve branitelje, piše Klix.ba.

Promet je od 10.45 sati bio blokiran na graničnim prijelazima Bijača, Orahovlje i Crveni Grm koji iz pravca Ljubuškog vode prema Metkoviću odnosno Vrgorcu, dok iz pravca Posušja prema Imotskom prosvjeduju nedaleko graničnog prijelaza.

"Branitelji su blokirali sva tri granična prijelaza. Policijski službenici nalaze se na terenu i u stalnoj su komunikaciji s braniteljima", naveli su ranije iz MUP-a Županije zapadnohercegovačke te su dodali da su prosvjedi protekli mirno. Prosvjed nije bio najavljen tamošnjoj policiji.

Blokada granice izazvala je velike gužve jer je promet posljednjih dana povećan zbog ljetnih odmora.

Pripadnici udruge Zaboravljeni branitelji, koje pak ne podržavaju temeljne udruge iz Domovinskog rata u BiH, traže prihvaćanje posebne rezolucije o braniteljima u Parlamentu Federacije BiH.

Oni traže da se svim braniteljima isplaćuje posebna naknada nakon navršenih 60 godina, što vlasti ne mogu ispuniti jer se radi o velikim izdvajanjima. (B.V./Hina)