Obavijesti Video Pretražite Navigacija
torijevci mu okrenuli leđa

Boris Johnson podnio ostavku: "Žao mi je što moram napustiti najbolji posao na svijetu"

Boris Johnson dao je ostavku na mjesto vođe konzervativaca nakon potpunog raspada njegove Vlade i gubitka podrške preko 40 torijevaca.

Boris Johnson podnio je ostavku na čelu Konzervativne stranke

Johnson je ostavku objavio javnosti uživo pred poznatim vratima broja 10 Downing Streeta uz veliki pljesak okupljenih.

"Potreban je novi vođa Konzervativne stranke i novi Premijer, postalo je to jasno danas", rekao je Johnson u obraćanju javnosti.

Odbacio je ideju novih općih izbora. "Imenovao sam novi kabinet koji će nastaviti raditi, jednako kao i ja, a u sljedećim danima krenut će se u proces izbora novog vođe stranke. Do tada ostajem na poziciji, a novom vođi bit ću od velike pomoći, tko god on bio", rekao je nakon što su se u posljednjih nekoliko dana pozicije ministara naprasno ispraznile.

"Hvala milijunima glasača koji su glasali, neki i prvi put za konzervativce, da smo imali ovako veliku podršku i većinu u Parlamentu" rekao je Johnson. 

"Žalostan sam što moram napustiti najbolji posao na svijetu", emotivan je bio Johnson te zahvalio obitelji, suradnicima i svim kolegama. "No, u politici nitko nije nezamjenjiv."

"Čak i ako se sada stvari ponekad mogu činiti mračnima, naša zajednička budućnost je zlatna", kaže Johnson.

Ispraćen je uz pljesak okupljenih. 

Pročitajte i ovo Britanski premijer Boris Johnson turbulentno na otoku Dva ministra dala ostavku na isti dan i bacila vladu u kaos: "Izgubili smo povjerenje u vodstvo"

Pročitajte i ovo Boris Johnson, Michael Gove JOHNSON U PROBLEMIMA Dramatično na Otoku: Ministar ga pozvao da podnese ostavku, premijer ga smijenio

Johnson je odluku o ostavci donio nakon razgovora s predsjednikom konzervativnog Odbora Sirom Grahamom Bradyjem te je pristao odstupiti, a novi čelnik torijevaca trebao bi biti postavljen na stranačkoj konferenciji u listopadu.

Boris Johnson bit će premijer sve dok njegova stranka ne izabere novog predsjednika i tek tada će odstupiti s mjesta predsjednika Vlade. Aktualni ministri također će ostati u Vladi dok se ne nađe Johnsonov nasljednik.

Novi predsjednik konzervativaca tada postaje "mandatar" nakon što mu kraljica da mandat za sastavljanje nove Vlade.

Velika Britanija ne treba ići na nove izbore. Kad premijer odstupi, ne dolazi automatski do novih izbora. Sljedeći izbori u Britaniji održat će se najkasnije u siječnju 2025. godine, no novi premijer može odlučiti da na izbore ide i ranije, donosi BBC.

Pročitajte i ovo Boris Johnson BURNO U VELIKOJ BRITANIJI Boris Johnson nakon niza ostavki ministara: "Neću odstupiti, zadnje što ova zemlja treba su novi izbori"

Boris Johnson još se u srijedu suprotstavljao pritiscima ministara da podnese ostavku i sve snažnijoj pobuni unutar Konzervativne stranke rekavši da će se oduprijeti svakom pokušaju da ga se smijeni.

Nakon više od 40 ostavki dužnosnika i otvorene pobune brojnih konzervativnih zastupnika u parlamentu, neki su ministri otišli u Downing Street reći Johnsonu da mora otići, a u četvrtak se broj ministara i državnih tajnika popeo na pedeset.

Dramatične ostavke ministara zdravstva i financija u utorak izazvale su niz ostavki u ministarstvima te su mnogi konzervativni zastupnici postavili pitanje može li on ostati na vladajućoj poziciji.

Dan nakon što je preuzeo dužnost jer je njegov prethodnik dao ostavku u znak prosvjeda protiv načina na koji je britanski premijer postupio u vezi s navodno neprimjerenim ponašanjem člana njegove stranke, novi ministar financija Nadhim Zahawi rekao je u četvrtak premijeru da podnese ostavku.

"Morate učiniti pravu stvar i odmah otići", dodao je.

Zahawi nije rekao da je on dao ostavku, ali je kazao da je otišao u premijerov ured u Downing Streetu s kolegama iz kabineta u srijedu navečer kako bi rekao Johnsonu da "dostojanstveno ode".

"Srce mi je slomljeno što nije slušao i što sada potkopava nevjerojatna postignuća ove vlade", napisao je Zahawi u pismu.

"Država zaslužuje vladu koja nije samo stabilna, nego i djeluje s integritetom. Premijeru, znate u svom srcu što je prava stvar koju treba učiniti i idite sada", dodao je.

Britanska ministrica obrazovanja Michelle Donelan podnijela je ostavku u vladi u četvrtak manje od 48 sati nakon što je imenovana rekavši da je to jedini način da se premijera Borisa Johnsona prisili na ostavku.

"Ne vidim način da ostanete na dužnosti, ali bez formalnog mehanizma za vašu smjenu čini se kako je jedini mogući način ... da vas mi koji smo ostali u kabinetu prisilimo", napisala je Donelan u pismu ostavke rekavši da je "zamolila" Johnsona u srijedu da podnese ostavku.

"Stavili ste nas u nemoguću situaciju... Kao netko tko cijeni poštenje iznad svega, nemam izbora."

Ministar obrane Ben Wallace također je pozvao Johnsona da se povuče s dužnosti, no rekao je da će on sam ostati kako bi zaštitio nacionalnu sigurnost.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene