Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović najavio izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

'Nedostaje 92 posto katolika'

Biskupi upozorili na 'brojne opstrukcije' pri povratku Hrvata u Republiku Srpsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Navodeći kako u Republici Srpskoj nedostaje oko 92 posto katolika iseljenih tijekom rata, komisija Biskupske konferencije BiH Iustitia et pax napominje da i dalje postoje brojne opstrukcije za njihov povratak.

Komisija Iustitia et pax Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine upozorila je u utorak u posebnoj izjavi na činjenicu kako još uvijek traju brojne opstrukcije pri povratku izbjeglica u tu zemlju kao i da zbog toga posebice trpe Hrvati katolici, koji su u najvećem broju tijekom proteklog rata u BiH prognani iz svojih domova.

U izjavi, koju potpisuje njezin predsjednik banjalučki biskup Franjo Komarica, komisija podsjeća na činjenicu da i 17 godina nakon rata na području entiteta Republike Srpske nedostaje oko 92 posto katolika, uglavnom Hrvata, a u entitetu Federacije BiH oko 35 posto katolika Hrvata.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Nametnuli mu sankcije 2017. SAD upozorile Dodika: "Griješi ako misli da ćemo stajati po strani dok on provodi secesionističku agendu" Milorad Dodik Otkazana još jedna rasprava Dodik vrijeđao tužitelje i strance: "Vi niste nikakvi pravnici, već obične ništarije"

>> Republika Srpska zove izbjegle Hrvate da se vrate

"Svih se poratnih godina na različite načine opstruirao povratak prognanih i izbjeglih bosanskih Hrvata, osobito na području entiteta RS", stoji u izjavi u kojoj se podsjeća kako je na temelju rezultata donatorske konferencije, održane u travnju prošle godine, predviđeno da se za povratak izbjeglica u BiH osigura sto milijuna eura, čime bi se zbrinulo 5.400 obitelji od čega je 1.800 hrvatskih.

Usto se računa i na dodatnu pomoć kroz program hrvatske Vlade za potporu povratku Hrvata iz RH u BiH, koji se provodi već više godina, iako uz određene poteškoće političke i tehničke naravi, kao i uz zastoj u provođenju predviđenog programa, navode iz Komisije.

"Pozdravljamo najnovija nastojanja resornih ministarstava iz Hrvatske i BiH oko konačnog dogovora glede što efikasnijeg realiziranja predviđene materijalne pomoći za povratak bosanskohercegovačkih Hrvata u njihov rodni kraj", stoji u izjavi u kojoj se također pozitivno ocjenjuje poziv tijela vlasti BiH izbjeglima na podnošenje prijava za pomoć u obnovi kuća.

Iz komisije Iustitia et pax potaknuli su sve izbjegle Hrvate da što prije podnesu prijave za dodjelu pomoći, a političarima, gospodarstvenicima, medijima i humanitarnim organizacijama te predstavnicima međunarodne zajednice upućen je poziv da i sami pomognu proces povratka Hrvata.

"Katolička crkva u BiH će se i dalje maksimalno angažirati osobito svojim karitativnim, socijalnim i odgojno-obrazovnim projektima oko pružanja pomoći najpotrebitijima i uporno širiti atmosferu praštanja, pomirenja i zajedničkog života te kršćanske nade i ljubavi", stoji u izjavi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene