Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krivotvorenje diploma

Više se ni kod susjeda ne može po diplomu: Velika akcija u BiH, uhićeno više ljudi na fakultetima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija u Bosni i Hercegovini provela je u utorak veliku akciju kako bi prikupila dokaze o pojedincima i visokoškolskim organizacijama u toj zemlji koji su umiješani u izdavanje krivotvorenih fakultetskih diploma, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Policijska akcija pod kodnim nazivom Klaster provedena je u Mostaru, Banjoj Luci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Kozarskoj Dubici, Brčkom i Travniku.

Na meti istražitelja, kako navodi SIPA, bilo je devet fizičkih osoba i devet visokoškolskih ustanova.

Svi su pod sumnjom da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala, odnosno nedopuštene trgovine i pranja novca, kao i kaznena djela poticanja na zloporabu položaja ili ovlasti te krivotvorenje ili uništenje službene isprave.

Pročitajte i ovo Salva Kiir Dok je svirala himna Šest novinara pritvoreno zbog objave snimke predsjednika s pomokrenim hlačama

Dužnosnici Tužiteljstva BiH objasnili su kako je operacija Klaster uslijedila nakon dugotrajne istrage usmjerene na suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije "povezane s nezakonitim izdavanjem i nedopuštenom trgovinom fakultetskim diplomama na području BiH".

"Privedeno je više zaposlenika i visokih dužnosnika sveučilišnih ustanova u BiH", navelo je tužiteljstvo, ne precizirajući koliko je točno privedenih i ne otkrivajući njihov identitet.

Potvrđeno je samo kako je tijekom pretraga policija zaplijenila veću količina novca koji potječe iz nezakonitih aktivnosti te kako je u tijeku pljenidba dokumentacije na fakultetima koji su predmetom istrage.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene