Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NATO će rasporediti dodatnih četiri tisuća vojnika duž poljsko ruske granice te u baltičkim zemljama, javlja RT pozivajući se na zamjenika američkog ministra obrane Roberta Worka.


Zamjenika američkog ministra obrane Robert Work potvrdio je broj vojnika koji će biti poslan na granicu s Rusijom, izvijestio je Wall Street Journal, prenosi RT. Kao razlog slanja dodatnih trupa, Work navodi višebrojne ruske vojne vježbe na baltičkom moru. 'Rusi izvode mnogo vježbi uz granice. Iz naše perspektive, mogli bismo to smatrati izvanrednim provokativnim ponašanjem', kazao je Work.

Vezani članci Na Kavkazu preminulo najmanje petero planinara Stradali u mećavi: 19 planinara zahvatila snježna oluja, petero ih poginulo, žena umrla vodiču na rukama Slika nije dostupna Američki vojnici i tenkovi na granici s Rusijom

Iako su već vođeni razgovori o njemačkim trupama koje bi trebale biti razmještene u Litvi, Berlin još uvijek radi na pripremama za razmještanje vojnika. 'Trenutačno razmatramo kako možemo nastaviti ili ojačati naš angažman na istočnoj periferiji saveza', rekla je o ovoj temi njemačka kancelarka Angela Merkel nakon objavljene ankete da svega 31 posto Nijemaca podržava slanje njemačkih vojnika u obranu Poljske i baltičkih zemalja.

Ni Britanija se nije izjasnila hoće li to biti njezini vojnici. Međutim, kako piše RT, prema izvorima iz NATO-a moguće je da će se raditi o multinacionalnom timu koji djeluje pod združenim zapovjedništvom NATO-a.

Rusija naravno, nije sretna ovim najavama. 'Vojna infrastruktura NATO-a sve je bliža ruskim granicama. Ali kada Rusija započne s aktivnostima kako bi povećala svoju sigurnost, kažu nam da Rusija izvodi opasne manevre u blizini NATO-vih granica.

Zapravo, NATO-ove granice približavaju se Rusiji, a ne suprotno', rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Prema Aktu o utemeljenju između NATO-a i Rusije iz 1997. godine, zabranjena je stalna prisutnost velikih NATO-vih jedinica u blizini Rusije. Međutim, u Bruxellesu tvrde da s obzirom na to da se NATO-ve vojne jedinice rotiraju, njihovo gomilanje ne može se smatrati stalnom prisutnošću.