Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opravdan strah?

ANALIZA - NOVA ANEKSIJA? Rusija bi dvije NATO države u Europi 'pregazila' za 36 sati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eventualni napad Rusije na Estoniju i Latviju mogao bi biti početak Trećeg svjetskog rata.

Rusiji bi bilo potrebno svega 36 do 60 sati da 'pregazi' baltičke države u sastavu NATO, odnosno Latviju i Estoniju, pokazala je analiza koju su napravili vojni stručnjaci iz tvrtke 'Rand'.

U slučaju invazije, tvrde, ruska vojska uhvatila bi NATO 'na spavanju', i bez problema okupirala Estoniju i Latviju. NATO savez teško bi mogao poraziti Ruse jer nema niti približno toliko vojnih resursa.

Kako se navodi u studiji, Rusi bi najvjerojatnije izveli dvosmjerni napad preko latvijske granice i poslali teško naoružanje prema Rigi. Kada bi potpuno zauzeli Latviju, ostaci 27 ruskih bataljuna krenulo bi prema etnički ruskom sjeveroistoku Estonije pa onda prema Tallinu.

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Kaja Kallas Putinu je rekla ne Željezna lady upozorila: ''Europa ima tri do pet godina da se pripremi''



Ruske oružane snage posjeduju napredne borbene tenkove, dok 12 bataljuna NATO saveza ne posjeduje niti jedan, zbog čega bi borba na zemlji predstavljala 'igru mačke i miša', naveli su u Randu čija je analiza od 16 stranica napravljena između 2014. i 2015. godine. Upozoravaju i da, čak ni u kombinaciji američkih i baltičkih trupa sa zračnom potporom Amerikanaca NATO ne bi imao šanse protiv Rusije jer zemaljske snage Saveza ne mogu parirati ruskima.



'Kako sada stvari stoje, NATO ne može uspješno braniti teritorij svojih najizloženijih članica', zaključuje se u izvješću.

Ukoliko bi Rusija, kao što se hipotetički navodi u studiji, izvršila invaziju na dvije suverene države, koje su ujedno i članice NATO saveza, to bi se protumačilo kao otvoren čin objave rata, poslije čega bi sve opcije, uključujući i eventualni početak Trećeg svjetskog rata, bile moguće, piše Independent.

Rusi vježbali nuklearni napad na Švedsku?

Britanski mediji objavili su i da su ruske zračne snage izvele simulaciju nuklearnog napada na Švedsku tijekom vojnih vježbi prije tri godine.

'Rusija je u posljednje tri godine provela najmanje 18 velikih vojnih vježbi, od kojih su neke uključivale više od 100.000 vojnika. Te vježbe su, između ostalog, simulirale i nuklearne napade na partnerske zemlje NATO-a poput Švedske', napisao je Jens Stoltenberg, generalni tajnik NATO-a u godišnjem izvještaju za prošlu godinu.

Švedska nije članica NATO-a ali ima bliske odnose sa Savezom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene