Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni dan

Oči uprte u Njemačku, no što oni biraju danas? Svaki građanin daje dva glasa, imaju 299 izbornih jedinica, ali i jednu specifičnost

Aktualno Galerija Jasmina Bojić o njemačkom parlamentu - 4 Jasmina Bojić o njemačkom parlamentu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Jasmina Bojić o njemačkom parlamentu - 3 Jasmina Bojić o njemačkom parlamentu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Jasmina Bojić o njemačkom parlamentu - 1 Jasmina Bojić o njemačkom parlamentu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jasmina Bojić o njemačkom parlamentu - 2 Galerija 1/4 >>
Cijeli svijet, a posebice Europa prati što se događa u Njemačkoj. Tamo pravo glasa ima oko 60,5 milijuna stanovnika, a izborni sustav je posebno složen. Analizu donosi Jasmina Bojić.

Mnogi vjerojatno ne znaju da je Njemačka pri vrhu svjetske ljestvice po broju zastupnika u parlamentu. U Bundestagu ih je u dosadašnjem sazivu sjedilo 709, a ta brojka mogla bi još i rasti.

Njemačka je podijeljena na 16 pokrajina, ali i 299 izbornih jedinica. Za usporedbu, u Hrvatskoj imamo 11 izbornih jedinica. Svaki birač u Njemačkoj ima dva glasa.

Prvim glasom birač će izravno izabrati nekog kandidata iz svoje izborne jedinice
. Drugi glas će dati nekoj stranačkoj listi. Prvi glas građana odlučuje o 299 mandata, drugi glas o još 299, što nas dovodi do brojke od 598. To je minimalan broj zastupnika u Bundestagu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna oblak pepela visok 4 kilometra Zbog velike erupcije na Kanarima otok će proglasiti "zonom katastrofe": Zatvorena zračna luka, vulkan u novoj eksplozivnoj fazi

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna osnivač tjednika "Vreme" Preminuo poznati novinar, analitičar i kolumnist Miloš Vasić

Prvih 299 izabranih kandidata izravno ulaze u parlament. O preostalih 299 odlučuje se na temelju postotaka koje su stranke osvojile putem svojih lista. Taj drugi glas je i najvažniji, jer određuje koliko će koja stranka imati mandata u parlamentu.

Pri izračunu konačnih mjesta u parlamentu, dolazimo do specifičnosti njemačkog sustava, u kojemu postoje dvije vrste mandata koje Hrvatska, primjerice, ne poznaje. To su takozvani suvišni ili nadilazni mandati, odnosno kompenzacijski mandati. Oni se dodjeljuju u slučaju kada jedna stranka prijeđe postotak, radi ravnoteže.

Na posljednjim izborima, 2017., bilo je čak 111 takvih, dodatnih mandata. Od minimalnih 598 mjesta u Bundestagu, na kraju je tamo bilo 709 zastupnika.

Prema nekim procjenama, nakon izbora u nedjelju, u Bundestagu bi moglo sjediti i više od 800 zastupnika. Upravo zbog tog stalnog rasta, već neko vrijeme pregovara se o izmjenama izbornog zakona. Izbor kancelara ostat će isti. Njega ne biraju građani izravno, nego se o tome odlučuje u parlamentu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene