Obavijesti Video Pretražite Navigacija
7 po Richteru

VIDEO Potres u Meksiku osjetio se i u Hrvatskoj, objavljena animacija kako se širio Amerikom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljena je animacija koja prikazuje kako se potres koji je pogodio Meksiko širio Sjevernom Amerikom.

Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu podijelila je videozapis rasprostiranja valova potresa koji je pogodio Meksiko.

Animacija prikazuje kako se potres širio kontinentom prema sjeveru.

Pročitajte i ovo Spora obnova u Zagrebu - 1 OČAJ GRAĐANA Sav apsurd s obnovom vidljiv na ovom primjeru: ''Dan nakon potresa tu je bio Plenković i sve je vidio. Poslije toga ništa. Na prozoru je moj broj, ne zove me nitko''

Pročitajte i ovo Josipa Božanovič, Petrinja Očajni građani Nemaju se čime hvaliti: Vlada spominje obnovljene kuće na Banovini, a Dnevnik Nove TV posjetio je nekoliko njih - i otkrio zašto su baš te prve bile na redu

"Rasprostiranje valova noćašnjeg M7.0 potresa u Meksiku kroz SAD pogledajte u animaciji IRIS-a. Na ovim udaljenostima (tisuće km) najizraženiji su površinski valovi, a amplitude pomaka usporedive su s debljinom vlasi kose. Saznajte više u njihovim daljnjim objavama", objasnili su o čemu je riječ.

 

U animaciji se ne prikazuje stvarna brzina širenja, već je to ubrzan način. Izgleda kao da su neki instrumenti osjetili trešnju prije nego su seizmički valovi uopće stigli do lokacije.

Također, valovi tog potresa zabilježeni su i na seizmološkim postajama u Hrvatskoj.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene