Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potresna svjetla

Nevjerojatan prizor: Tijekom potresa zabilježen izrazito rijedak fenomen koji stotinama godina zadaje glavobolje znanstvenicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U trenutcima dok je snažan potres magnitude 7 prema Richteru tresao Meksiko, nebo je obasjavala neobična svjetlost nalik munjama.

Snažan potres jačine 7 stupnjeva pogodio je u srijedu ujutro Meksiko, a dok se tlo treslo, istovremeno je nebo nad Acapulcom bilo obasjano neobičnim svjetlom nalik munjama.

Fenomen svjetala koja obasjavaju nebo nakon ili za vrijeme potresa rijedak je, no u Meksiku je već zabilježen, i to nakon potresa jačine 8,1 stupanj koji je to područje pogodio 2017. godine. Pojava tih svjetala, koje se nakon 2017. godine u javnosti često nazivalo meksičkim svjetlima potresa, znanstvenicima zadaje glavobolje već stotinama godinama i teško ju je objasniti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Acapulco u mraku VIDEO Snažan potres jačine 7 stupnjeva pogodio Meksiko: Odronilo se kamenje i nastala su klizišta, jedna je osoba poginula

Pročitajte i ovo Velike poplave u Meksiku - 1 Izlila se rijeka, bujice po ulicama VIDEO Velike poplave zahvatile središnji Meksiko, na poplavljenom COVID odjelu preminulo 16 ljudi: "Pacijenti nisu mogli primati kisik"

Svjetla mogu imati "mnogo različitih oblika, oblika i boja", rekao je 2014. godine za National Geographic Friedemann Freund, profesor fizike na Sveučilištu San Jose State i viši istraživač u NASA-inom istraživačkom centru Ames.

Freund je sa suradnicima proučavao 65 izvještaja o takvim svjetlima koji datiraju čak iz 1600. godine. Zaključili su da su svjetla uzrokovana električnim nabojima aktiviranim u određenim vrstama stijena tijekom seizmičke aktivnosti.

''Kao da ste uključili bateriju u Zemljinoj kori", napisali su u svom istraživanju kojim su zaključili da se takozvana potresna svjetla pojavljuju u 0,5 posto svih potresa na zemlji, navodi National Geographic.

Fenomen koji muči i znanstvenike

Neka druga istraživanja navode da bljeskovi nastaju jer pomicanje tektonskih ploča stvara takozvani piezoelektrični učinak, što znači da stijene koje nose kvarc pod pritiskom proizvode jaka električna polja.

Unatoč dosadašnjim istraživanjama, znanstvenici nisu sigurni u kojim točno uvjetima mogu nastati ovakvi bljeskovi tijekom potresa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene