Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Seizmolog o tri najaktivnija područja u Hrvatskoj, jedno je izdvojio: "Ondje je maksimalna magnituda procijenjena na 7,5"

Aktualno Galerija Seizmolog Snježan Prevolnik u studiju Dnevnika Nove TV Seizmolog Snježan Prevolnik u studiju Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Seizmolog Snježan Prevolnik u studiju Dnevnika Nove TV Seizmolog Snježan Prevolnik u studiju Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Seizmolog Snježan Prevolnik u studiju Dnevnika Nove TV Seizmolog Snježan Prevolnik u studiju Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Seizmolog Snježan Prevolnik u studiju Dnevnika Nove TV Seizmolog Snježan Prevolnik u studiju Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +1 Snježan Prevolnik, seizmolog - 3 Galerija 1/6 >>
Potres magnitude 4,8 po Richteru zatresao je u četvrtak poslije 10 sati otok Krk. Osjetio se na Kvarneru, ali i diljem Hrvatske. Tijekom dana uslijedila su brojna, ali slabija podrhtavanja. Te je potrese, ali i druge seizmološke aktivnosti, u Dnevniku Nove TV komentirao seizmolog Snježan Prevolnik.

Potres magnitude 4,8 prema Richteru imao je epicentar kod Bašćanske Drage na Krku, a dubina mu je bila je između osam i 10 kilometara. Potres se osjetio na Kvarneru, ali i diljem Hrvatske, a tijekom dana uslijedila su slabija podrhtavanja. O potresima je sa seizmologom Snježanom Prevolnikom razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

"Ovo područje u kojem se dogodilo potres spada u jedno od tri seizmički najaktivnija područja u Hrvatskoj, a maksimalna procijenjena magnituda za njega iznosi 6,5 po Richteru", rekao je Prevolnik.

Pročitajte i ovo Nadzorna kamera zabilježila potres Snažno podrhtavanje VIDEO Nadzorna kamera zabilježila potres: "Tih nekoliko sekundi dobro nas je protreslo"

Također je objasnio koja su najaktivnija područja u Hrvatskoj

"U posljednje tri godine svjedoci smo da se aktivnost odvija upravo na onim područjima koja su po karti potresne opasnosti izdvojena kao tri seizmički najaktivnija: šire zagrebačko područje - gdje smo imali jake potrese u Zagrebu i Petrinji, potom Kvarner i Hrvatsko primorje, a područje gdje je seizmička aktivnost najveća je južna Dalmacija. To je područje gdje se očekuje da se jači potresi češće događaju i ondje je maksimalna magnituda procijenjena na 7,5", objasnio je seizmolog.

Baus ga je zatim pitala imali li potres na Krku ikakve veze s nedavnim potresima koji su uništili dijelove Turske i Sirije.

"Mi seizmolozi uvijek govorimo da su potresi generalno povezani jer su njihovi uzroci isti, a to su geodinamički procesi u unutrašnjosti zemlje. Ali apsolutno ne možemo reći da je potres u Turskoj uzrokovao ovaj potres. To su prevelike udaljenosti i premale su amplitude koje je turski potres izazvao na našem području", objasnio je Prevolnik tijekom razgovora uživo u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Animacija velikog pootresa u Dubrovniku 1667. Seizmički aktivno područje Kamenje se valjalo s brda, a dan se pretvorio u noć: Ovako su izgledali najrazorniji potresi u Hrvatskoj

Odgovorio je i na pitanje o mogućnosti razornog potresa u blizini Istanbula.

"Što se tiče Istanbula, nije pitanje hoće li se ondje dogoditi jaki potres, nego kada. On se nalazi na rasjednoj zoni na kojoj tijekom zadnjeg stoljeća bilježimo izrazitu veliku seizmičku aktivnost koja migrira s istoka prema zapadu, upravo prema Istanbulu", rekao je.

Hoće li se potresi ikada moći predvidjeti?

Baus je istaknula da je veliku tragediju u Turskoj djelomično izazvala i loša gradnja te je Prevolnika pitala koliku magnitudu mogu podnijeti novoizgrađene zgrade.

"Tu je ključan parametar i upravo karta potresne aktivnosti građevinarima daje projektne parametre prema kojima trebaju projektirati zgrade. Ako su naše građevine projektirane po načelima te karte i izvedene na odgovarajući način, zaista nema bojazni da će se dogoditi ovo što se dogodilo u Turskoj", rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci EMSC-a Karta potresa: Pogledajte gdje se sve treslo u proteklih sedam dana

Pročitajte i ovo Spašavanje u Turskoj - 4 Nakon razornog potresa VIDEO Čudo pod ruševinama! Tinejdžerica preživjela jedanaest dana: "Izgledala je dobro. Otvarala je i zatvarala oči"

Na kraju razgovora objasnio je da seizmolozi još uvijek ne mogu predvidjeti kada će se potres dogoditi.

"Da bi nešto bilo pouzdan prediktor potresa, mora imati nekakve znanstveno utemeljene pretpostavke i mora funkcionirati u velikoj većini slučajeva. U ovom trenutku seizmologija ne može predvidjeti potres i pitanje je hoće li to ikada moći", rekao je te zaključio: "Treba dati kvalitetne podloge na temelju kojih građevinari mogu osmisliti protupotresno projektiranje i gradnju. Tada imate sigurne zgrade i u tom vam je slučaju svejedno kad će se potres dogoditi."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene