Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epicentar u blizini glavnog grada

Serija jakih potresa uznemirila Islanđane: "Dobro zatreslo, upravo sam čitao o potresu koji se opet dogodio u Hrvatskoj, kad ono zatrese Selfoss"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srijedu od deset sati po lokalnom vremenu Island je pogodio cijeli niz jakih potresa. Većina ih je s epicentrom u blizini glavnoga grada Reykjavika.

Dijelove Islanda u srijedu od 10 ujutro pogodio je niz jakih potresa. U manje od tri i pol sata zabilježeno je više od 40 potresa magnitude veće od 3,0 po Richteru. Najjači, magnitude 5,7 po Richteru, zabilježen je u 10:05.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina Nazvao ga Plenković Župan Komadina o posljedicama potresa: "Pao je krov u Rijeci" Island se priprema za erupciju vulkana Tisuće evakuirane VIDEO Islandu prijeti velika erupcija vulkana: "Izgleda nerealno, poput ratne zone"

Podrhtavanje zgrada i tla osjetilo se u glavnom gradu Islanda, Reykjaviku, na jugoistočnoj obali Islanda. Na stranici Volcano Discovery vidljivo je da je većina potresa vrlo blizu vulkana Krýsuvík, koji je posljednji put bio aktivan u 14. stoljeću.

Najjači potres, magnitude 5,7 s epicentrom u blizini je vulkana Hekla, koji je posljednji put bio aktivan u veljači 2010. godine. Taj je vulkan na udaljenosti od oko 60 kilometara jugoistočno od Reykjavika.

Trenutno nema informacija o materijalnoj šteti i eventualno ozlijeđenim osobama.

Puno podrhtavanja

"Proveli smo jutro tresući se u uredu, a geolozi uokolo trče uzbuđeno. Toliko je puno podrhtavanja", napisao je Robert Askew, geolog s islandskog Instituta za prirodne znanosti.


"U posljednjih nekoliko sati osjetio sam više potresa nego u ostatku svog života. A veći dio života proveo sam na trusnom području Islanda i Japana. Nešto se događa, ne sviđa mi se to", jedno je od iskustava stanovnika Reykjavika.

Građani su pisali i na EMSC-u svoja iskustva. "Dobro zatreslo, upravo sam čitao o potresu koji se opet dogodio u Hrvatskoj, kad ono zatrese Selfoss", "Osjetilo se kako se kuća ljulja, vrlo neugodno. Nekoliko potresa poslije toga", "Grmljavina iz dubine i ljuljanje u stanu", neka su od iskustava.

Potres magnitude 5,7 dogodio se usred geoloških aktivnosti duž Srednjoatlanskog grebena, gdje se susreću sjevernoamerička i euroazijska tektonska ploča.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene