Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON NOVOG POTRESA

Seizmolog Fiket o širenju rupa na Banovini i mogućnosti novih jačih potresa: ''Nadamo se da ih neće biti, ali i to bi se moglo dogoditi"

Područje Sisačko-moslavačke županije i danas je podrhtavalo. Potres magnitude 4,1 prema Richteru uznemirio je stanovnike oko 11. Popodne je bilo desetak novih potresa.

Seizmolog Tomislav Fiket rekao je da se očekuje nastavak serije potresa od kojih mogu neki biti i jači nego što je bio današnji magnitude 4,1 prema Richteru.

''Nadamo se da neće biti takvih jačih, ali da bi moglo biti magnitude pet, to bi se isto moglo dogoditi'', rekao je Fiket.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatvorili škole i vrtiće Izolirali cijeli grad zbog južnoafričkog soja korone, epidemiolozi očekuju dramatičan porast broja zaraženih

Pročitajte i ovo Milan Bandić SUĐENJE MILANU BANDIĆU Vještakinja dala iskaz u aferi Agram: Nepravilnosti u troškovnicima, pogodovalo se Pripuzovoj CIOS grupi

Pretpostavili su, kaže, da bi cijela serija potresa mogla potrajati godinu dana te preostaje još vremena dok se sve ne smiri. Danas su na području Banovine postavljeni instrumenti za praćenje informacija o potresima.

''Ti instrumenti će biti iznimno korisni jer će prikupiti puno više informacija nego što bi mi inače mogli s postojećom seizmološkom mrežom postaja'', objasnio je.

Podaci se bilježe te nakon mnoštva analiza seizmolozi će imati širu sliku o svim događanjima.

Dotaknuo se i rupa koje se stvaraju diljem potresom pogođenog područja. ''Za očekivati je da će se te rupe širiti, ne samo zbog trešnje tla, nego i zbog oborina i ostalih aktivnosti koje će se tamo događati''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "ISKORISTIT ĆE USTAVNO PRAVO" Milanović ne odustaje: Predložit će Saboru svojeg kandidata za predsjednika Vrhovnog suda

Pročitajte i ovo Trpimir Vicković Vicko - 3 Teška bitka Omiljeni radijski voditelj prohodao nakon što je zbog korone nakratko ostao nepokretan

Osvrnuo se i na Zagreb, gdje se također danas osjetio potres. ''Zagreb je na trusnom području kao i većina Republike Hrvatske, uz nešto iznimaka kao što je unutrašnjost Istre i dio Slavonije. Nažalost, svi mi možemo očekivati da bi mogli doživjeti potres u nekom trenutku u svom životu'', komentira seizmolog Fiket.

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene