Podrhtavanje tla u Dalmaciji pomno prate i u seizmološkoj službi. S dežurnim seizmologom Tomislavom Fiketom razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.


Tomislav Fiket kaže kako je epicentar potresa jutros bio 13 kilometara jugoistočno od Šibenika te se poprilično osjetio u užem području.

Vezani članci Utjecaj potresa u Dalmaciji na pomicanje tla VIDEO Jutro koje će građani Šibenika i okolice dugo pamtiti: Provjerili smo je li potres u Dalmaciji povezan s onima u Banovini Šteta nakon potresa u Vrpolju VELIKA GALERIJA Potres oštetio osnovnu školu, s brojnih kuća u Vrpolju popadala žbuka sa stropova

"Uznemirio je ljude, izašli su iz objekata", rekao je i dodao kako srećom nije bilo veće štete.

Seizmolog kaže kako se mogu očekivati naknadni udari za koje računaju da će biti slabiji.

"Međutim, seizmologija je takva znanost i potresi su nepredvidivi događaji, tako da ne možemo nikad sa sigurnošću reći da se neće dogoditi jači potres jer se on uvijek može dogoditi", istakno je Fiket i dodao da to može biti "za 500 godina ili 10 minuta", ali nema razloga za paniku.

Seizmolog kaže da se potres dogodio na krškom terenu gdje su objekti uglavnom vrlo blizu stijene ili na samoj stijeni. "To je najbolja pozicija za sagraditi objekt pa su zato štete tamo i manje. Potresi ove magnitude bi na nekom drugom terenu proizveli puno veće štete nego što su se pokazale štete na ovom području", kazao je Fiket.

Mikić ga je pitao o rasjedima, a seizmolog odgovara da Hrvatska ima kompliciranu situaciju s rasjedima. "Imamo mnoštvo rasjeda koji su uglavnom mali i u razno raznim međusobnim odnosima. Neki su okomiti, neki paralelni. Zaista imamo mnoštvo rasjeda, s druge strane to je i naša sreća jer nisu dugački nego su ispresijecani pa na taj način mogu osloboditi manju energiju nego što bi da nisu prekinuti", objasnio je seizmolog.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr