Obavijesti Video Pretražite Navigacija
3,1 po Richteru

Voditeljica Seizmološke službe objasnila zašto se mnogim Zagrepčanima jučerašnji potres činio jačim nego što je bio

Aktualno Galerija +0 Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe PMF-a Galerija 1/1 >>
Sinoćnji nas je potres podsjetio da ovo područje još uvijek nije sasvim mirno. Ines Ivančić, voditeljica Seizmološke službe razgovarala je o potresima s Valentinom Baus.

Radi li se o nastavku potresa od prošle godine ili je ovo serija novih potresa? Ines Ivančić rukovoditeljica Seizmološke službe pojasnila je da će se naknadni potresi od onog otprije godine dana zasigurno dugo događati.

"Jedan od takvih naknadnih potresa je i ovaj koji smo imali noćas", rekla je, a zatim je objasnila zašto su ga Zagrepčani tako jako osjetili. 

Kada se nalazite u blizini epicentra, kazala je Ivančić, normalno je da se buka čuje. ''Prirodno je da malo zaboravimo kako je to bilo poslije 22. ožujka. Jako puno ljudi je tada prijavljivalo da čuje buku. Karakteristično je da se u blizini epicentra čuje buka'', rekla je Ivančić za Dnevnik Nove TV.

Istaknula je kako nitko od seizmologa nije kazao da nakon manjeg potresa ne može biti veći. ''Sigurno nijedan seizmolog nije izjavio da nakon manjeg potresa neće biti veći i obrnuto. To je apsolutno nemoguće. No kada se dogodi veliki potres kao u Zagrebu 5,5 ili u Petrinji 6,2 slijedi veliki broj naknadnih'', pojasnila je Ivančić.

Istaknula je kako živimo na trusnom seizmički aktivnom području. ''Ovo je specifično jer su nam se brzo, u jednoj godini, dogodila dva snažna potresa s velim brojem naknadnih potresa. Mi moramo biti svjesni da živimo na seizmički aktivnom području'', istaknula je Ines Ivančić, voditeljica Seizmološke službe.

Pročitajte i ovo PR Donacija Donacija potresom pogođenom području

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Građani se uplašili Seizmolog Kuk o sinoćnjem potresu u Zagrebu: "Područje još nije sasvim mirno." Otkrio i znači li ovo podrhtavanje najavu nečega jačeg

Podsjetila je i na potrese unazad sto godina. Potresi u Jadranskom moru, kaže Ivančić, nisu ništa neobično. ''1988. godine zabilježeno je 280 potresa, s time da je tada bilo i manje seizmografa. 2003. i 2004. godine su bili potresi kod Jabuke. To nije ništa neobično'', poručila je Ivančić.

 

Više o potresima, pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene