Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DONOSI DNEVNIK NOVE TV

Ekskluzivne snimke iz zraka: Ogromni rasjedi nastali nakon potresa uznemirili mještane Budaševa kod Siska

Aktualno Galerija Rasjedi u Budaševu - 1 Rasjedi u Budaševu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rasjedi u Budaševu - 2 Rasjedi u Budaševu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Rasjedi u Budaševu - 3 Rasjedi u Budaševu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rasjedi u Budaševu - 4 Rasjedi u Budaševu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Rasjedi u Budaševu - 5 Galerija 1/8 >>
U Banovini puno posla imaju geotehničari. Ispituju tlo i promjene koje su na njemu nastale nakon potresa.

Danas su na teren izašli u selo Budaševo - na poljoprivrednom zemljištu velikom 80 hektara pojavili su se rasjedi. 

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Rasjedi u Boku Palanječkom - 2 Bok Palanječki u problemima Selo nakon potresa prošarali duboki rasjedi, a njezina kuća doslovno tone: "Pukotina uz kuću duboka je najmanje tri metra, a dvorište je kao stepenište"

Donosimo ekskluzivne snimke iz zraka. Sve aktivnosti na tom zemljištu su zaustavljene, a sada se na oranici provode istraživanja do kojih se prva probila kamera Dnevnika Nove TV. Zbog loših vremenskih prilika do tamo se može samo traktorom.

"Sada se se to procjenjuje pa ćemo vidjet što će biti. Mi bismo sad trebali ići u nekakvu prihranu, gnojivo, sad ne znamo smijemo li se tu voziti strojeve ili ne", govori poljoprivrednik Ivan Sonički.

"Uzet ćemo uzorke u vrećice, označiti ih GPS koordinatama te ćemo ih naknadno odnijeti u laboratorij, analizirati na osnovne kemijske pokazatelje. Također ćemo ih analizirati na teške metale te ćemo utvrditi je li došlo do izlaska teških metala na površinu koji bi kontaminirali tlo", objasnio je Danijel Rašić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

"Važno je ustanoviti kolika je nosivost ovog materijala i kada će teški strojevi moći izaći u polje", kaže Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Što se točno događa s pijeskom na ovim površinama, objasnio nam je stručnjak.

"U njegovim se porama nalazi voda i prilikom trešnje taj pijesak prelazi u gustu tekućinu, rastu pritisci vode u tlu i to se manifestira na površini vode u obliku gejzira", kaže Mario Bačić iz Zavoda za geotehniku Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Većina geologa takve pojave prvi put vidi - uživo

Razorni potres izazvao je niz promjena u tlu. Vrtača u Mečenčanima svaki je dan sve više, čekaju se rezultati istraživanja tla u Brestu Pokupskom. A posljednji primjeri likvefakcije u Hrvatskoj zabilježeni su nakon zagrebačkog potresa - ali onog prije 140 godina.

Da je riječ o nečemu što većina geologa vidi prvi put u karijeri, potvrđuje Bačić.

"Mogli bi reći da se susreće baš fizički da ga vide", kaže.

Rezultati ovog istraživanja trebali bi biti poznati za 20-ak dana. Tada će Ivan znati smije li normalno nastaviti obrađivati zemljište ili će uslijediti sanacija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene