Resorni ministar Darko Horvat, jedan od ključnih ljudi obnove na Banovini odgovorio je na pitanje zašto ni nakon godinu dana nema konkretnih pomaka u obnovi.


Resorni ministar Darko Horvat odgovorio je na pitanja koliko je država konkretno obnovila kuća sa crvenim naljepnicom, kada kreće izgradnja porušenih kuća, ali i zašto se kuće mogu obnoviti iz donacija a država ne može?

Vezani članci Tomo Medved Medved: ''Nije točno da Horvat ne zna da se grade zamjenske kuće, to je nesporazum'' Posljedice potresa u Petrinji - 4 Država stala na loptu, a ne lopatu: ''Svaki put samo pokupimo i odnesemo na jednu hrpu, dolje dok jednom ne pokupe nas''

S ministrom Horvatom razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović. "5500 tisuća stanovnika Banovine je u mobilnim kontejnerskim jedinicama. Uklonjeno je 291 obiteljska kuća, na tim temeljima niknut će novi zamjenski objekti", kazao je ministar na pitanje koliko je kuća do sada obnovljeno. 

Drugim riječima niti jedna, napomenula je reporterka. Ministar je odgovorio: "Mi do sada nismo imali niti priliku izgraditi niti jednu zamjensku kuću, iz razloga jer su rekonstruirani prostorni planovi, jer su nam fakulteti napravili vrlo kvalitetne podloge i na nekim prostorima mi nećemo moći graditi. I zato, uz svu zahvalu svim donatorima, tamo gdje su klizišta, tamo gdje su vrtače napravile destrukciju tla, tamo nema nosivosti....", nabrajao je ministar razloge.

Na pitanje, je li mu žao suza ljudi, odgovara: "Meni je žao ovih 5500 stanovnika kontejnerskog nasilja i radimo sve da ih što prije vratimo u svoje domove ili da im izgradimo zamjenske objekte".

Na pitanje kada će niknuti prvi temelji, odgovara: "160 zamjenskih obiteljskih kuća je u procesu nabave. Ja sam siguran da će u sljedećih mjesec dana početi gradnja prvih temelja. S današnjim danom počeli smo s ugovaranjem višestambenih zamjenskih zgrada i u Petrinji i u Glini". 

Obećanje o obnovi 

Ministar je potom ponovio obećanje da će kroz mjesec dana ugovoriti prve zamjenske objekte i započeti s izgradnjom temelja za zamjenske obiteljske kuće. Ministar je odgovorio i na pitanje zašto se kuće mogu obnoviti iz donacija, a država ne može? "Iskreno nije ih 50, samo ih je 26. Ali i tih 26, iskreno hvala. Mi gradimo tamo gdje je sigurno, gradimo tamo gdje će se moći legalizirati. Moj je ključni prioritet kvaliteta i sigurnost", poručuje. 

Na pitanje kako se danas osjećao na Banovini, kaže: "Tužno, jer sam bio na prostoru kojeg je potres vrlo vrlo oštetio, nije lako biti s onima koji su godinu dana proveli u kontejnerima, nije lako ni biti s onima koji su dočekali da se vrate u svoje domove jer su i njima rane vidljive". 

Neugodne scene i ostavka

Ministar je odgovorio i na pitanje osjeća li se djelomično krivim zbog neugodnih scena poput one današnje gdje se premijera gađalo grudom. Ponavlja da se osjeća tužno, ali ne i odgovorno. 

"Svi imamo određenu odgovornost. Svi radimo na tome da vratimo ljude u svoje domove. Ja se osjećam tužno kao i mnogi koji su potresom nastradali. Ministar graditeljstva ne može biti kriv što se dogodio potres", ističe. Ne misli dati ostavku zbog spore obnove, a napominje i kako nije siguran da je prostor Banovine siguran.

"Ne ulazi se u politiku da bi se podnosilo ostavku, već da bi dali svoj doprinos i obnovi Banovine i Zagreba. Ja sam siguran da sustav postoji i da je ustrojen. Vizura i ove slike koje vidimo izgledat će sasvim drugačije. 

Ni ministru zasigurno ne bi bilo ugodno zimu provesti u kontejneru, pa na to pitanje ponavlja kako mu je iskreno žao ljudi. 

"Moj zadatak i zadatak Vlade je da ih smjestimo u adekvatni prostor". 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju