Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analitičar za Dnevnik Nove TV

Je li Sirija nakon razornog potresa ostavljena na cjedilu? "Oni kojima najviše treba pomoći platit će cijenu u životima i krvi"

Vojni analitičar Ivica Mandić osvrnuo se na potrese koji su pogodili Tursku i Siriju. Pritom je ustvrdio da se zbog geopolitičke situacije ne radi dovoljno da bi se pomoglo Siriji.

Vojni analitičar Ivica Mandić komentirao je u Dnevniku Nove TV reakciju svijeta na katastrofalne posljedice potresa koji je pogodio Tursku i Siriju te ustvrdio da mnoge zemlje zasad nisu dovoljno učinile da bi pomogle Siriji.

"Sveto pravilo kada su u pitanju prirodne katastrofe je politička neutralnost. Nažalost, toga nema u Siriji, posebno kada govorimo o dijelu sjeverozapadne Sirije koja je pod kontrolom oporbe, ali i najvećem dijelu Sirije koji je pod kontrolom Bašara al Asada", rekao je Mandić.

"Da bi se sjeverozapadu pomoglo, sve operacije i ljudi moraju proći pored službenih turskih vlasti. Dio pod Asadovom kontrolom već je godinama pod sankcijama. Ta geopolitička dinamika uvjetuje i pomoć. To je nažalost tako i treba ovaj put priznati da ovo nije ni blizu pomoći koja je stigla nama, i u obimu i u sadržaju. Ne radi se samo o stvarima, nego i o ljudima poput liječnika i inženjera", dodao je.

Pročitajte i ovo Dječak spašen u Siriji Potraga se nastavlja VIDEO Osmijeh koji je raznježio svijet: Pogledajte sreću dječaka kojeg su izvukli iz ruševina nakon 30 sati

Također je rekao da je broj zemalja čiji su predstavnici javno rekli da će pomoći Siriji još uvijek jako malen.

"Oni kojima najviše treba pomoći platit će cijenu u životima i krvi. Ovo će biti i još veća tragedija od one koja im se dogodila prirodnom katastrofom", rekao je vojni analitičar.

Pročitajte i ovo Otac drži ruku svoje umrle kćeri - 2 VELIKA GALERIJA Za gledanje i plakanje: Ovo su neke od najpotresnijih fotografija iz Turske i Sirije nakon razornog potresa

Na kraju razgovora je rekao da se nada da će Europska unija i Sjedinjene Američke Države, bez obzira na bilateralne odnose, pružiti pomoć Siriji.

"Ovo nije niti vrijeme niti mjesto za geopolitičko nadmudrivanje. Potrebno je pomoći svim ljudima, pa tako i onima u Siriji. Manevarski prostor im je jako velik. Jedan od načina je ukidanje sankcija koje sada nemaju smisla. Drugi način je unilateralan, a posebno SAD može poslati veliku pomoć", rekao je Mandić te zaključio: "Može se nešto napraviti. Najgore je stajati skrštenih ruku."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene