Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"SVE SE LJULJALO"

Dalmaciju zatresao snažan potres od 4,6 po Richteru, građani u panici: "Bilo je strašno!" Uslijedilo je i nekoliko slabijih

Nekoliko minuta prije 22 sata Dalmaciju je zatresao potres. Seizmološka služba objavila je kako je potres bio jačine 4,6 po Richteru. Prva informacija sa stranice EMSC bila je da je jačina potresa 5,1 po Richteru. Epicentar je bio u Buškom jezeru u BiH. Nakon prvog jačeg, uslijedilo je i nekoliko slabijih.

Potres se osjetio u Splitu, Makarskoj, Šibeniku, Sinju, Imotskom ali i na otoku Hvaru te u Bosni i Hercegovini. Epicentar je bio 39 km od Splita, u Buškom jezeru u BiH, na dubini od pet kilometara. 

"Bio sam u trgovačkom centru. Sve se ljuljalo", kazao je reporter Dnevnika Nove TV iz Splita Mario Jurič.

Hitne službe u Splitu primile su puno poziva uplašenih građana, javio je Jurič. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tresla se Dalmacija VIDEO Pogledajte snimke posljedica potresa: Dijelovi zida pali na krevet, popucali zidovi kuće u Dicmu, objavljena i jeziva audiosnimka

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon potresa Gradonačelnici dalmatinskih gradova: Nema većih šteta, bit ćemo građanima na raspolaganju cijelu noć

Srđan Kuščević iz splitskog područnog ureda Civilne zaštite kazao je da su u Splitu nakon potresa primili 60-ak poziva građana, a 15 ih je primio šibenski Centar 112.

Splitski vatrogasci potvrdili su nam da imaju jednu intervenciju zbog potresa. Radi se o napuknuću dimnjaka u širem centru grada u Omiškoj ulici.

"To je star krov, star dimnjak. Gospođa je osjetila da je nešto zašuškalo na krovu pa nas je pozvala", rekli su splitski vatrogasci za DNEVNIK.hr.

Stanari splitskog nebodera izgrađenog 70-ih godina kažu da su u šoku i da je bilo strašno, ali se ne osjećaju nesigurno, s obzirom da je u to doba gradnja bila najkvalitetnija.

Građani Trilja u panici

Gradonačelnik Trilja Juriču je kazao da su u stožeru i da za sad nema dojava o štetama. "Imamo jedan manji odron na županijskoj cesti. To su županijska uprava za ceste i vatrogasi već riješili. Stanovništvo je u panici, ali dojava o štetama nemamo", rekao je Ivan Bugarin reporteru Dnevnika Nove TV i dodao kako su ljudi izašli van na ulice.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj kazao je Juriču kako zasad nema dojava o štetama te je u kontaktu sa svim dežurnim službama.

I zamjenik splitskog gradonačelnika, Bojan Ivošević ranije je kazao kako nema dojava o štetama. 

"Prema dosadašnjim podacima nisu zabilježene materijalne štete i mi ih ne očekujemo, makar ne izrazitije", rekao je seizmolog Krešimir Kuk za 3. Dnevnik HTV-a.

Upitan kolike su šanse da se potres ponovi, Kuk je rekao da su već zabilježili nekoliko naknadnih potresa.

"Najjača su bila dva nešto poslije 22 sata, magnituda 2.6 i 2.3. Ova serija će trajati neko vrijeme. Kolike će biti jačine, ne možemo govoriti unaprijed. Obzirom na jačinu ovog prvog potresa, svi naknadni potresi su dosta slabiji", rekao je Kuk.

Triljski vatrogasci uputili su apel građanima. 

Nakon jačeg potresa, uslijedilo je nekoliko slabijih, javili su i čitatelji iz Trilja.

Javili su nam se i čitatelji iz Livna i Duvna, nedaleko od epicentra, koji kažu da je tutnjalo i dobro zatreslo.

Na stranici EMSC građani pišu kako je potres trajao nekoliko sekundi te je dobro treslo. "Pomislili smo da je grom, a onda je zatreslo", "Potres osjetila u Solinu, užas", "Dugi rat sve se treslo", "Bome, dobro je treslo", "Trajalo je nekoliko sekundi, osjetilo se dosta", "Lagano zatreslo, uz zvuk grmljavine netom prije. Otok Hvar", neki su od komentara na spomenutoj stranici.

"Večeras, 6. listopada 2021. u 21 sati i 57 minuta seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su jak potres s epicentrom na granici s Republikom BiH, kod Buškog jezera, 20 km istočno od Sinja. Magnituda potresa bila je 4.6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI stupnjeva EMS ljestvice. Prema dosadašnjim podacima nisu zabilježene materijalne štete. Potres se u Hrvatskoj snažno osjetio na širem području oko Sinja, Splita, Makarske i okolice", objavila je Hrvatska seizmološka služba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene