Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRAĐANI U STRAHU

VIDEO Snažan potres magnitude 6,1 zatresao BiH, osjetio se i u Dalmaciji: "Ovo je najjači potres koji sam ikad osjetila." Iz EMSC-a poslali upozorenje građanima

Potres u Dalmaciji
Potres u Dalmaciji Foto: screenshot EMSC
Potres je zatresao cijelu Dalmaciju, a osjetio se i šire. Hrvatski seizmolozi objavili su da je magnituda bila 6,1, a epicentar kod Nevesinja u BiH.

U večernjim satima diljem Dalmacije osjetio se snažan potres. Po prvim informacijama bio je magnitude 6,0 i s epicentrom u Bosni i Hercegovini, 20-ak kilometara od Stoca i 40-ak od Mostara. Nešto kasnije, EMSC je magnitudu smanjio na 5,8.

Pročitajte i ovo Potres u BiH 3,0 Novi potres jutros u BiH, osjetio se i u našoj zemlji: "Probudio me, zatreslo i tutnjalo" Potres pogodio BiH "Poput neke eksplozije" Snažan potres pogodio BiH, osjetio se i u Hrvatskoj: "Tresao se plafon, zidovi, stolovi. Trenutak do rušenja je falio"

Iz EMSC-a su upozorili na moguće naknadne udare i savjetovali građanima da se drže dalje od oštećenih objekata.

Hrvatski seizmolozi objavili su nešto kasnije da je magnituda bila 6,1 te da je epicentar bio kod Nevesinja u BiH.

Nešto nakon prvog jačeg, uslijedio je i slabiji potres, jačine 3,7 po Richteru, objavili su seizmozozi.

Kako nam javljaju čitatelji, podrhtavanja su se osjetila diljem Dalmacije - u Sinju, Splitu, Dubrovniku, Zadru... 

Neki su čitatelji javili da su bili u automobilu te da ih je potres zaljuljao: "Mislila sam da će auto eksplodirati". Iz Splita stižu svjedočanstva: "Zadrmalo me, i dosta je trajalo". U splitskom Centru 112 rekli su kako brojni građani preplašeni i zovu ih u vezi potresa. "U prvih petnaestak minuta nakon potresa zvale su nas na stotine građana, preplašeno pitaju šta se dogodilo, no zasad nemamo dojava o oštećenjima", rekli su u Centru 112.

Stanovnica Mokošice na EMSC-u je napisala: "Ovo je bio najjači potres koji sam ikad osjetila".

Potres u Dalmaciji Potres u Dalmaciji (Foto: screenshot EMSC)

Podrhtavanje se osjetilo i u Karlovcu, Zagrebu, Rijeci pa i Puli.

U BiH zasad nema službenih informacija o štetama, ali društvenim mrežama kruže fotografije i video iz Mostara, gdje se vidi kako se na cestu srušio komad fasade.

U Mostaru su mnogi građani izašli na ulice u panici. Po nekim izvještajima s društvenih mreža, stijena u Stocu je udarila u kuću, navodno ima i ozlijeđenih, ali za to još nema potvrde, javlja Klix.ba.

Potres je napravio i materijalnu štetu na objektima u Čitluku. U Ljubinju su prijavljene štete na vozilima, na cesti oko Stoca zabilježeno je nekoliko odrona,  u Mostaru je pao dio zida jedne ruševne zgrade i nekoliko objekata u gradu ostalo je bez struje.

Kako javljaju građani, nekoliko trenutaka prije potresa na svoje su mobitele dobili upozorenje da će uskoro doći do podrhtavanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene